06 жовтня 2008, 11:41

Фестиваль «Стежками Лемківщини» на Луганщині сприяє зміцненню культурних стосунків між західними та східними регіонами. – Володимир Заблоцький.

«Дуже символічно, що фестиваль лемківської культури проводиться саме на Луганщині – найсхідніших землях нашої держави. Це сприяє зміцненню культурних стосунків між західними та східними регіонами», – сказав заступник голови облдержадміністрації Володимир Заблоцький під час відкриття IV фестивалю лемківської культури «Стежками Лемківщини».
За його словами, проведення фестивалю свідчить про те, що Луганщина стала об’єднуючим початком для багатьох національностей, що має для нашого краю неабияке значення. «Ми сподіваємося, що в майбутньому проведення подібних фестивалів стане гарною традицією на Луганщині, а кількість їх учасників збільшуватиметься з року в рік», – відзначив Володимир Заблоцький.
IV фестиваль лемківської культури «Стежками Лемківщини» відбувся 4 жовтня в селі Переможне Лутугінського району. На свято приїхали творчі колективи та представники осередків лемківської культури із Львівської, Донецької, Запорізької, Київської та Дніпропетровської областей. Під час фестивалю була відкрита виставка декоративно-прикладного мистецтва „Місто Майстрів”, де були представлені роботи майстрів з різних міст та районів Луганської області. Також в рамках фестивалю відбулося урочисте відкриття пам’ятного знаку. Пам’ятник знак був встановлений біля каплички у Переможному, яку побудовано у 2005 році в пам’ять про жертви примусового переселення з території Польщі до України у 1945-1948 роках. Там же відбулося урочисте богослужіння. За участю кращих колективів Луганщини та гостей фестивалю з інших областей України відбувся святковий концерт, під час якого була запалена ватра, котра є символом лемківського свята.
 Організаторами фестивалю „Стежками Лемківщини” в Луганській області виступили Луганська облдержадміністрація, Луганська обласна рада, Лутугинська райдержадміністрація та Луганський обласний центр народної творчості. Цього року на його проведення виділено 20,7 тис. грн. В організації фестивалю „Стежками Лемківщини” активну участь кожного року бере обласна лемківська організація „Ватра”.
Основними завданнями фестивалю є сприяння розвитку лемківської культури на Луганщині, збереження та розвиток звичаїв та обрядів декоративно-прикладного мистецтва, привернення уваги до лемківської культури та зміцнення творчих зв’язків між художніми колективами різних регіонів України.
Сьогодні в Лутугинському районі живуть близько 2 тисяч лемків. Переважна більшість – у селах Переможному та імені Карла Лібкнехта. .
Традиції та звичаї, які лемки привезли з батьківщини, живі й понині. Навіть зараз, шість десятиліть потому, люди не забувають свою мову, зберігають традиційне вбрання, співають свої пісні. Старше покоління свято зберігає пам’ять про свою рідну землю в горах Польщі. Фестиваль «Стежками Лемківщини» став своєрідним продовженням фестивалю «Лемківська ватра», який вже більше двох десятиліть щорічно проводиться в Західній Україні та Польщі.
Лемки – українська етнічна група, частка якої жила на території Польщі. Після Другої Світової війни, під час операції «Вісла» (1944-1947 роки), радянська влада переселила польських лемків в Україну – деяких завезли на Донбас. На територію Луганщини було переселено 722 особи.