06 жовтня 2008, 15:15

На Луганщині тривають заходи із вшанування пам’яті загиблих від Голодомору 1932-1933 рр.

На Луганщині тривають заходи із вшанування пам’яті загиблих внаслідок Голодомору 1932-1933 рр. В Луганську 4 жовтня 2008 року у сквері Пам’яті  відбулась акція «33 хвилини», започаткована Президентом України Віктором Ющенком та присвячена 75-м роковинам Голодомору 1932-1933 років.
«Ми з вами – учасники процесу створення сучасної історії незалежної України. Кожен із нас має впливати на цей процес, щоб більше не дозволити історії бути жахливою, не допустити трагедій, подібних Голодомору. Упевнений, що молоде покоління наших співвітчизників не тільки збереже національні традиції українського народу, а й примножить їх», – відзначив заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Володимир Заблоцький під час проведення акції.
Організаторами акції «33 хвилини» виступили обласна державна адміністрація та студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Того дня в акції взяли участь також члени обласного об’єднання Всеукраїнського товариства „Просвіта” імені Тараса Шевченка, обласної організації „Молода Просвіта”, обласного осередку національної скаутської організації „Пласт”. Акція тривала протягом 33-х хвилин та була сповнена відчуттям величезного болю та жалю за загиблими у страшні роки Голодомору кожним із присутніх. Учасники акції поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам Голодомору, відкритого 29 березня 2007 року Президентом України Віктором Ющенком. Перед початком акції пам’ятний знак студентами було оздоблено калиною та хлібом на рушнику.
Ключовим моментом акції стало зачитування імен загиблих під час трагедії 1932-1933 років, що дало змогу присутній у сквері Пам’яті молоді усвідомити трагедію окремого українця, української сім’ї, і загалом величезну трагедію нашого народу.
Під час літературного блоку акції виступили члени національної скаутської організації „Пласт” Олеся Олексюк, Олександра Сорокіна та Поліна Василега – представник „Молодої Просвіти”, продемонструвавши погляд молоді на цю страшну сторінку історії нашої держави. Молодь зачитала вірші українських поетів, наголосила на вічній пам’яті, яку будуть берегти майбутні покоління про жертв страшної трагедії українського народу – Голодомору 1932-1933 років.
Акцію завершено хвилиною мовчання і вшануванням пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років покладанням квітів та запаленням свічок усіма присутніми.
В обласному центрі акція триватиме протягом вересня і листопада, за цей час в ній візьмуть участь студенти всіх вузів області та активісти обласних осередків молодіжних організацій. У районних центрах та інших населених пунктах акція проходитиме у листопаді.
У районах Луганщини також проходять заходи, присвячені вшануванню пам’яті загиблих внаслідок Голодомору. Так 26 вересня у Павленківській загальноосвітній школі Новопсковського району пройшов вечір-реквієм пам’яті жертв Голодомору в Україні 1932-1933 рр. "Пам’ять незнищенна". У заході взяли участь представники місцевої влади, очевидці трагічних подій та мешканці села.