22 листопада 2008, 15:28

На Луганщині проводиться масштабна робота із вшанування пам’яті загиблих від Голодомору 1932-1933 років.

За останні два роки на Луганщині ведеться масштабна робота із вшанування пам’яті загиблих від Голодомору 1932-1933 років. Так, з початку вересня на Луганщині триває всеукраїнська акція «33 хвилини». Зокрема, 1 листопада акція пройшла у 90 населених пунктах, в ній лише цього дня взяли участь близько 15 тисяч молодих людей.

Над встановленням імен жертв Голодомору на Луганщині працюють більше 400 місцевих експедиційних пошукових груп. На даний час кількість встановлених ними людей перевищила 38 тисяч. 31560 прізвищ увійшли до обласного тому Національної Книги Пам’яті, яка була видана у листопаді цього року.

Завдяки праці дослідників – краєзнавців, істориків, школярів та студентів – на Луганщині зібрано та задокументовано більше 5 тисяч свідчень очевидців Голодомору. Усі зібрані свідчення передані до Державного архіву області для створення тематичної колекції.

На Луганщині встановлено 234 населених пункти, постраждалі від трагедії 1932-1933 років. Станом на 18 листопада кількість пам’ятних знаків, що встановлені в області, становила 280. Знаковою подією для всієї Луганщини стало відкриття в обласному центрі пам’ятного знаку жертвам Голодомору в сквері Пам’яті.

Протягом 2007-2008 років в області проведено більше 33 тисяч культурних, наукових та просвітницьких заходів, присвячених подіям Голодомору.

Крім того, було організовано понад дві з половиною тисячі виставок архівних документів, фотоматеріалів та творів мистецтва й літератури, які відображають трагічні 1932-1933 роки. Загалом просвітницькими заходами відповідної тематики протягом двох років охоплено більше півмільйона мешканців області.

За якістю інформаційного супроводу заходів до 75-х роковин Голодомору Луганська область входить до п’ятірки регіонів, де цій роботі приділяється максимальна увага. Так, лише у 2008 році в обласних засобах масової інформації опубліковано більше 600 матеріалів з тематики Голодомору. Також на Луганщині видано 8 книг, присвячених подіям Голодомору.

Крім цього, Сватівська та Кремінська райдержадміністрації до цьогорічного Дня пам’яті жертв Голодомору запланували публікацію регіональних видань. Також на Кремінщині підготовлено збірку спогадів очевидців трагедії, а в Сватівському районі виходить друга частина книги місцевого краєзнавця Леоніда Королька.