03 грудня 2008, 10:10

На Луганщині проводиться постійна робота із поліпшення умов життєдіяльності людей з фізичними вадами.

Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проводиться постійна робота із створення належних умов для поліпшення умов життєдіяльності людей з фізичними вадами. Так, за підсумками десяти місяців поточного року в Луганській області пандусами було обладнано 123 органи державної влади та місцевого самоврядування, 223 заклади охорони здоров’я, 60 загальноосвітніх навчальних закладів, 74 закладів культури, 29 територіальних управлінь Пенсійного Фонду України, а також всі 36 органів праці та соціального захисту населення.
За 10 місяців поточного року на заходи щодо створення безбар’єрного доступу виділено понад 2 млн. 200 тис. грн., з яких майже чверть – залучених.
Для паркування спецавтотранспорту інвалідів встановлено 200 дорожніх знаків «місце стоянки інвалідів», дорожніх знаків «зупинка та стоянка заборонено, крім інвалідів» – 185. З метою забезпечення безпечних умов руху для осіб з вадами зору звуковим сигналом обладнано світлофори на 25 перехрестях, з вадами слуху (табло та відлік часу) – на 20 перехрестях вулиць.
Із 308 аптек комунального підприємства «Луганська обласна «Фармація» 292 аптеки обладнано елементами доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями, 14 аптек мають вільний доступ.
Міськими та районними органами архітектури видані 603 архітектурно-планувальних завдань (АПЗ) на проектування житлово-громадського призначення. В АПЗ обов’язково були внесені вимоги про необхідність обладнання елементами доступності до об’єктів житлового та громадського призначення відповідно до державно-будівних норм щодо доступності будівель та споруд для маломобільних груп населення.
Державним підприємством «Луганська обласна служба «Укрдержекспертиза» за 10 місяців поточного року проведено 364 експертизи проектів будівництва, у тому числі 157 проектів об’єктів житлово-громадського призначення. Експертизу не пройшли 73 проекти, де не були враховані вимоги нормативних документів відносно доступності будівель та споруд для маломобільних груп населення. Проекти відправлено на доопрацювання.
Автостанції Луганської області обладнано пандусами, у разі відсутності технічних умов – кнопками виклику персоналу, а також приладами візуальної та гучномовної інформації. Для покращення обслуговування пасажирів з обмеженими фізичними можливостями на автостанціях надаються послуги попереднього продажу квитків, замовлень по телефону, в деяких регіонах – бронювання квитків через мережу «Інтернет» та мобільне SMS-бронювання.
Для Луганського відділення Донецької залізничної дороги закуплено та діє два спецвагони для перевезення людей з фізичними вадами, заплановано придбання ще двох. Крім цього, ведеться реконструкція аеровокзалу з урахуванням вимог безбар’єрного доступу до послуг осіб з обмеженими фізичними можливостями.
З метою вирішення транспортних проблем інвалідів при проведення конкурсів на перевезення пасажирів на автобусах маршрутах загального користування на міських та приміських маршрутах перевага надається перевізнику, що має транспорт з низьким рівнем підлоги, обладнаний підйомниками, гучномовним та візуальним оповіщенням. На сьогодні також ведеться робота щодо створення обласної служби соціального таксі. 
Загальна кількість інвалідів у Луганській області за даними на 1 листопада 2008 року складає понад 110 тисяч, серед яких 3470 осіб, які пересуваються за допомогою візків, у тому числі активних – 632 чоловіка.