05 грудня 2008, 11:01

«Продовження у 2008 році дії Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Росією на міждержавному рівні є позитивним чинником ліквідації наслідків кризи»,− Олександр Антіпов.

«Продовження у 2008 році дії Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною та Російською Федерацією на міждержавному рівні є дуже позитивним чинником ліквідації наслідків кризи. За існуючих умов для нас важливо зберегти ринок для експорту українських товарів», – про це в ході сьогоднішнього спілкування зі ЗМІ повідомив голова облдержадміністрації Олександр Антіпов.
«Ринок наших сусідів цього року в національному масштабі перевищив 30 млрд. дол. товарообігу, що практично дорівнює обсягу торгівлі України з ЄС. Для Луганщини торгівля з Росією − це понад дві третини позитивного сальдо експорту. Добре було б, аби угода України з Росією про вільну торгівлю застосовувалася у повному обсязі, без вилучень і обмежень», – підкреслив Олександр Антіпов.
За його словами, на Луганщині найбільша доля експорту виробленої в області продукції припадає саме на російських партнерів. Це понад 28%. Найбільш активно з Росією співпрацюють Алчевськ, Лисичанськ, Стаханов, Сєвєродонецьк та Луганськ. До речі, в цих крупних містах підприємства найбільш постраждали від наслідків світової кризи.
«Сьогодні вкрай необхідно розвивати потенціал у двосторонніх відносинах», – вважає Олександр Антіпов. Він впевнений, що сьогодні є всі можливості продовжувати діалог влад двох країн на різних рівнях, як економічному так і соціокультурному.
«Оскільки Луганщина має найдовшу в країні ділянку спільного з Росією кордону, то наша робота на рівні міжрегіонального російсько-українського співробітництва торкатиметься як проблем контрабанди, так і спрощеного перетинання кордону», − заявив губернатор Луганщини. На його думку, при конструктивному рівноправному діалозі з Російською Федерацією необхідно також пам’ятати про спільні проекти транскордонного співробітництва, зокрема у галузі будівництва та розвитку автомагістралей. «Більше того, хотів би зазначити, що розвинута інфраструктура транснаціональних автошляхів в нашій області стала б суттєвим інструментом подолання наслідків фінансової кризи, − впевнений Олександр Антіпов. – Таким чином ми робимо наше двостороннє економічне партнерство невід’ємною складовою загальноєвропейських процесів».