11 грудня 2008, 13:50

Робоча група з розгляду вимог «чорнобильців» щодо пенсійних виплат створена при Луганській облдержадміністрації.

В Луганській облдержадміністрації створено робочу групу з розгляду вимог осіб, постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи, щодо реалізації їх законних прав. Розпорядження про створення такої групи підписав голова облдержадміністрації Олександр Антіпов. Таке рішення викликане недосконалим нормативно-правовим регулюванням щодо призначення, перерахунку та виплати «чорнобильцям» пенсій.
Робочу групу створено з метою зняття соціальної напруги та для розробки и надання рекомендацій органам Пенсійного фонду України в Луганській області.
Очолив робочу групу заступник голови облдержадміністрації Юрій Хунов. До неї також увійшли представники юридичних служб, прокуратури, управління ПФУ в Луганській області, голова громадської організації «Союз Чорнобиль» Іван Вовчанський та керівники первинних організацій «чорнобильців» з Сєвєродонецька, Стаханова, а також Перевальського та Старобільського районів.   
Всього в Луганській області проживає більше 15 тисяч громадян, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них більше 10 тис. осіб – ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Робота із соціального захисту громадян, потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській катастрофи, ведеться у відповідність із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи» на кошти державного бюджету за цільовими програмами.
У 2008 році область передбачає отримати з держбюджету 27 млн. грн. для «чорнобильців» на різноманітні виплати. Зокрема, на доплати за роботу на радіоактивно забруднених територіях, підвищені стипендій і надання додаткової відпустки. З цих коштів будуть виплачуватися компенсації сім’ям з дітьми і виплати на безкоштовне харчування дітей, виплати щомісячної грошової доплати у зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва і компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування. Також у цю суму закладені компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, і допомоги на оздоровлення у разі звільнення з роботи таких осіб, а також грошові компенсації за пільгове зубопротезування і придбання медичних препаратів та обслуговування банківських позик, наданих на пільгових умовах за 1999 рік.
Для вирішення основних проблем «чорнобильців» з 2007 року на Луганщині реалізується Комплексна обласна програма соціального захисту громадян, потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Програма розрахована на 2007-2010 роки. Фінансове забезпечення реалізації Програми проводиться за рахунок коштів обласного, місцевих бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Протягом 2007-2010 років планується залучити близько 8 млн. грн., у тому числі з обласного бюджету – 7 млн. 747,268 тис. грн., з інших джерел – 120 тис. грн. В ході виконання Комплексної програми за перше півріччя 2008 року на заходи щодо збереження здоров’я громадян, потерпілих унаслідок аварії на ЧАЕС, своєчасне і повноцінне їх лікування, соціальний і матеріальний захист з обласного бюджету використано 731,6 тис. грн. Ще 718,3 тис. грн. направлено на забезпечення ліками і зубопротезування. Аналогічні програми прийняті у всіх містах і районах області, де передбачено додаткове фінансування комплексних програм в обсязі 44,4 тис. грн.