23 грудня 2008, 14:14

Медичне обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів має забезпечуватися в повному обсязі місцевою владою. – Ірина Цимбал.

«Медичне обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів має забезпечуватися в повному обсязі місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а здійснюватися медичними працівниками відповідних установ охорони здоров’я», – заявила начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ірина Цимбал під час засідання колегії з питань вдосконалення роботи з фізичного виховання та збереження здоров’я учнівської молоді в навчальних закладах області.
У роботі колегії також прийняли участь представники управління з фізичного виховання і спорту МОН України, відділу гігієни дітей та підлітків Обласної санепідемстанції, а також представники Головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації.
Учасники колегії розглянули стан фізкультурно-оздоровчої роботи в навчальних закладах області з метою вдосконалення роботи з фізичного виховання та збереження здоров’я молоді. Як відзначила під час свого виступу Ірина Цимбал, основними ланками цього процесу є кадрове забезпечення, зміст освіти, матеріально-технічна база, медичне обслуговування, організація харчування, науково-методичний супровід і професіоналізм педагогів.
Також начальник управління зазначила, що інформатизація навчального процесу не лише сприяє інтелектуальному розвитку дітей, але й не виключає формування патології зору, опорно-рухового апарату та нервової системи школярів. Ще одним фактором погіршення здоров’я школярів, за її словами, є статичне навантаження школярів, що складає 70% загального навчального часу. Це призводить до гіподинамії та супроводжується порушеннями механізмів саморегуляції кровообігу та несприятливим зрушенням у серцево-судинній системах.
«Таким чином, зростання хронічної захворюваності дітей шкільного віку обумовлено підвищеним навантаженням на органи зору, малорухомим способом життя, порушенням режиму харчування, а також санітарно-гігієнічних умов навчального процесу», – підкреслила Ірина Цимбал.
За її словами, для покращення ситуації необхідною є взаємодія місцевих органів самоврядування і райдержадміністрацій, управлінь та відділів освіти, охорони здоров’я, санепідемслужб, керівників навчальних закладів та батьків.
«Окрему увагу хочу приділити роботі з батьками. Ті нещасні випадки, які сталися в закладах освіти, дають підстави стверджувати, що не всі батьки знають реальний стан здоров’я своїх дітей. І навіть тоді, коли знають, не інформують про це школу», – заявила начальник управління освіти і науки облдержадміністрації.
Ірина Цимбал запропонувала керівникам навчальних закладів проводити роз’яснювальну роботу серед батьків щодо необхідності контролю за реальним станом здоров’я дітей.
За підсумками роботи колегії було прийнято рішення посилити контроль за проведенням занять з фізичної культури та фізичного виховання в усіх навчальних закладах області, сприяти підвищенню ефективності фізичного виховання та збереження і поліпшення здоров’я молоді, в також забезпечити пріоритетність педагогічних технологій та методик, які зберігають здоров’я дітей. Крім цього, в області буде розширено мережу Шкіл сприяння здоров’ю, а також здійснюватиметься підтримка інших ініціативних громадських, регіональних, міжнародних проектів щодо формування здорового способу життя учнівської молоді.