23 грудня 2008, 14:41

Міністерством освіти і науки України ведеться робота щодо вдосконалення змісту навчальних програм із фізичної культури. – Ірина Цимбал.

«Міністерством освіти і науки України ведеться робота щодо вдосконалення змісту навчальних програм із фізичної культури, передбачається вилучити зі шкільної навчальної програми виконання деяких вправ із гімнастики, метання гранати, скорочення бігових дистанцій», – заявила начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Ірина Цимбал під час засідання колегії з питань вдосконалення роботи з фізичного виховання та збереження здоров’я учнівської молоді в навчальних закладах області.
За її словами, у новій навчальній програмі з фізичного виховання буде збільшено обсяг часу на ігрові вправи, народні ігри та вивчення елементів спортивних ігор (футболу, волейболу, гандболу тощо). «Це має сприяти формуванню мотивації до занять фізичною культурою і зміцненню здоров’я», – вважає Ірина Цимбал.
Також вона відзначила, що було створено робочу групу МОН України, яка готує методичні рекомендації щодо особливостей застосування контрольних навчальних нормативів і вимог. Так, до режиму дня учнів початкової школи рекомендовано вводити гімнастику до початку занять у 1-2 класах та ранкову гігієнічну гімнастику вдома. Крім цього, обов’язковими мають бути фізкультхвилинки під час уроків, прогулянки на свіжому повітрі у позаурочний час та участь у фізкультурно-спортивних заходах, святах і змаганнях.
В основній та старшій школі, за словами Ірини Цимбал, особливі функції покладаються на обов’язковий навчальний предмет «Основи здоров’я». Протягом останніх трьох років підготовлено до викладання цього нового курсу 55% вчителів області. Метою курсів підвищення кваліфікації вчителів фізичної культури навчальних загальноосвітніх закладів Луганської області в цьому аспекті є оволодіння основами філософії сучасної освіти та методикою викладання фізичної культури в умовах переходу на новий зміст. 
 «В загальноосвітніх навчальних закладах області реалізуються Всеукраїнські програми: «Школа проти СНІДу» (працює 31 школа), «Школа сприяння здоров’ю» (34 школи), «Рівний – Рівному» (49 шкіл), «Діалог» (понад 400 закладів). Отже, у формуванні мотивів здорового способу життя можна очікувати позитивних результатів, коли за справу береться відповідно підготовлений педагог», – відзначила начальник управління освіти і науки облдержадміністрації.
За підсумками роботи колегії було прийнято рішення провести інвентаризацію спортивної бази навчальних та позашкільних закладів освіти і спланувати роботу щодо її ремонту та реконструкції згідно з діючими нормативами. А також забезпечити підвищення кваліфікації вчителів фізичної культури, які працюють з учнями спеціальних медичних груп.