26 грудня 2008, 14:32

Громадська рада позитивно оцінила діяльність облдержадміністрації протягом 2007-2008 років.

Учасники Громадської ради при облдержадміністрації позитивно оцінили діяльність луганської облдержадміністрації у поточному році. На засіданні, яке провів голова Громадської ради Михайло Гайдуков,  учасники якого підбили підсумки спільної роботи з обласною держадміністрацією протягом 2007-2008 років. Одноголосно було вирішено визнати задовільною спільну діяльність Громадської ради та облдержадміністрації. Крім того, члени ради відзначили суттєві позитивні досягнення, велику роботу, здійснену губернатором Олександром Антіповим по відродженню промислового, економічного потенціалу Луганщини, розвитку соціальної і гуманітарної сфер.
У засіданні Громадської ради взяли участь перший заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Юрій Ареф’єв та заступник голови облдержадміністрації Володимир Заблоцький.
Під час обговорення питання щодо реалізації в області першочергових заходів із подолання економічної кризи Юрій Ареф’єв окреслив основні напрямки розвитку господарства в регіоні. Зокрема, було відзначено, що особлива увага має приділятися вугільній галузі, машинобудуванню, легкій та хімічній промисловості, а також будівництву та сільському господарству. При цьому зауважено, що підприємства регіону мають працювати на внутрішній ринок, а робота внутрішньообласної кооперації має бути більш ефективною.
Юрій Ареф’єв запропонував членам Громадської ради взяти участь у розробці регіональних антикризових пропозицій. Вирішено, що план відповідних заходів члени ради розглянуть у січні наступного року.
Громадською радою було також розглянуто питання щодо розвитку первинної медико-санітарної допомоги на Луганщині.
Основними проблемами, що піднімалися під час обговорення, визначено нераціональність структури, системи управління та фінансування сімейної медицини, низька привабливість праці, зумовлена високим навантаженням та низьким рівнем оплати праці, невирішеністю соціальних проблем лікарів, неналежним забезпеченням транспортними засобами та медичним обладнанням.
«Ми повинні створити усі належні умови для роботи сімейних лікарів. А питання належного функціонування первинної медико-санітарної допомоги мають вирішуватися на місцевому рівні», – заявив 1-й заступник голови облдержадміністрації Юрій Ареф’єв.
Як зазначив під час засідання начальник Головного управління охорони здоров`я облдержадміністрації Анатолій Висоцький, на Луганщині розвиток первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики-сімейної медицини розпочато з 1998 року. В області затверджено програму розвитку сімейної медицини. Розпорядженням голови облдержадміністрації створено обласну Координаційну раду з впровадження сімейної медицини. Цього року прийнято обласну програму розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики – сімейної медицини на 2008-2011 роки. За цією програмою передбачається організувати 117 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, перепрофілювати у такі заклади 36 ФАПів та 328 територіальних дільниць. Також планується працевлаштувати 243 лікаря загальної практики-сімейної медицини, оснастити 153 заклади необхідним медобладнанням та транспортом за рахунок місцевих бюджетів, забезпечити медперсонал житлом.
За словами Анатолія Висоцького, зараз на Луганщині функціонують усього 92 вказані заклади. Укомплектованість штатних посад лікарів загальної практики-сімейної медицини становить 80,7%. Первинна медична ланка в області складається з 399 фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктів, 73 сільських лікарських амбулаторій та 43 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, а також 49 поліклінічних установ із 114 ділянками загальної практики-сімейної медицини.

Розглянувши інформацію Головного управління охорони здоров`я облдержадміністрації, члени Громадської ради ухвалили рекомендації щодо покращення ситуації у сфері розвитку первинної медичної допомоги в регіоні, які направили голові Луганської облдержадміністрації Олександру Антіпову. Йдеться перш за все про забезпечення фінансування перепідготовки лікарів первинної ланки за спеціальністю «загальна практика-сімейна медицина», оснащення медичних закладів первинної ланки необхідним обладнанням та автотранспортом, а також про забезпечення житлом та іншими соціальними гарантіями молодих спеціалістів первинної медико-санітарної допомоги, особливо в сільській місцевості.