14 січня 2009, 14:14

На суму понад 2,2 млн. грн. перевірено харчової продукції ДП «Луганськстандартметрологія» протягом 2008 року.

Протягом 2008 року ДП «Луганськстандартметрологія» перевірено харчової продукції на суму понад 2,2 млн. грн. Значна увага приділялася якості основних видів продуктів: хлібобулочних, кондитерських виробів, борошна зернових культур, жирів рослинних, заморожених напівфабрикатів, ковбасних виробів, круп, води питної, молокопродуктів тощо.
Держнагляд харчової продукції здійснювався в 14 містах регіону (Луганськ, Сєвєродонецьк, Алчевськ, Стаханов, Кіровськ, Краснодон, Ровеньки, Антрацит, Свердловськ, Лисичанськ, Красний Луч, Рубіжне, Первомайськ, Брянка) та 11 районах області (Перевальський, Лутугинський, Новопсковський, Сватівський, Слов’яносербський, Станично-Луганський, Старобільський, Біловодській, Міловський, Попаснянський, Кремінський).
Основними порушеннями, встановленими при перевірках, є невідповідність продукції вимогам нормативної документації (НД) за органолептичними, фізико-хімічними показниками. Також фіксувалося порушення вимог маркування фасованої продукції – не вказано підприємство-виробник, імпортер, дата виготовлення, номер партії виробництва, маркування виконано недержавною мовою, неповністю вказано склад продуктів, відсутні показники харчової та енергетичної цінності, неправомірно вказано напис «без ГМО» та інші.
ДП «Луганськстандартметрологія» здійснено контроль додержанням стандартів при зберіганні продукції на 57 оптових підприємствах регіону, ряд порушень встановлено на 55, з них 19 перевірено спільно з ГЛОУ СЗПС та державною інспекцією з контролю за цінами в Луганській області. Характерними порушеннями при оптовій реалізації продукції є відсутність супровідних документів, неналежне маркування, відсутність сертифікатів відповідності і якісних посвідчень, реалізація товарів з вичерпаним терміном придатності тощо.
Протягом року центром підготовлено і проведено 8 засідань обласної дегустаційної комісії. 77 підприємств області представили на розгляд комісії зразки 688 нових найменувань харчової продукції, серед яких: ковбасні вироби, напівфабрикати м’ясні, кулінарна продукція, овочеві салати, гриби мариновані та пресерви з риби, хлібобулочні, кондитерські вироби, вода питна, пиво тощо.