28 липня 2010, 10:30

11 оптових ринків та 88 міні-цехів було перевірено фахівцями ДП «Луганськстандартметрологія» протягом І півріччя поточного року.

За повідомленням прес-служби ДП «Луганськстандартметрологія», протягом І півріччя 2010 року було здійснено контроль за додержанням стандартів при зберіганні продукції на 11-ти оптових підприємствах регіону. На більшості встановлені порушення, з них 4 перевірено спільно з управлінням у справах захисту прав споживачів та 5 – з державною інспекцією по контролю за цінами в Луганській області.

У ході держнагляду значна увага приділялася контролю якості продукції на малих підприємствах регіону. На 82 з 88 міні-цехах, пекарень з виробництву хлібобулочних, кондитерських виробів, напівфабрикатів м’ясних були виявлені порушення вимог нормативної документації.
Як зазначає прес-служба підприємства, харчова продукція також контролювалась в 11-ти містах (Луганськ, Сєверодонецьк, Свердловськ, Брянка, Алчевськ, Стаханов, Лисичанськ, Рубіжне, Краснодон, Антрацит, Красний Луч) та 11-ти районах області (Краснодонський, Кремінський, Перевальський, Лутугинський, Сватівський, Старобільський, Троїцький, Попаснянський, Новоайдарський, Біловодський, Марківський).
Обстежено харчової продукції на суму понад 4,4 млн. грн., при цьому значна увага приділялася якості основних життєво важливих видів. Серед них – хлібобулочні, кондитерські вироби, макаронні вироби, борошно зернових культур, жири та олії рослинні, ковбасні та м’ясні вироби, яйця птиці, молокопродукти, продукція дитячого харчування та інші.
Основними порушеннями встановленими при перевірках є невідповідність продукції вимогам нормативної документації за органолептичними (невідповідна форма, смак через порушення рецептур, забруднена нижня коринка, фарш на розрізі з наявністю порожнин та ін.), фізико-хімічними показниками (невідповідна маса нетто, занижена масова частка жиру, солі та цукру, занижена кислотність та ін.).
Також перевірками встановлено, що було порушено вимоги маркування фасованої продукції – не вказано підприємство-виробник, імпортер, назва продукту, дата виготовлення, номер партії виробництва, неповністю та невірно вказано склад продуктів, відсутні показники харчової та енергетичної цінності, не вказано масу нетто, напис «з ГМО» чи «без ГМО» та інші.