05 листопада 2010, 16:45

Головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації закликає мешканців Луганщини посилити профілактику грипу та ГРВІ.

З початком холодної пори року в Україні зростає кількість гострих респіраторно-вірусних інфекцій як серед дорослого, так і серед дитячого населення. У зв’язку з цим Головне управління охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації закликає мешканців області посилити профілактику грипу та ГРВІ.
У передепідемічний період в першу чергу необхідним є комплекс санітарно-оздоровчих заходів з використанням засобів специфічної профілактики (вакцинація проти грипу) та засобів, що підвищують захисні сили організму, які здатні в 2-3 рази знижувати захворюваність. Слід відзначити, що особливо це стосується груп підвищеного ризику: вагітні жінки; діти раннього віку; діти, що відвідують дитячі колективи; діти, що мають хронічну соматичну патологію.
Вакцинацію краще починати до початку сезону грипу. Треба враховувати строк в 1-2, а краще 2-3 тижні, що необхідні для створення специфічного імунитету. Профілактичний ефект вакцинації проти сезонного грипу складає 70-90%, у дітей раннього віку ступінь захисту буває трохи нижчим, ніж у школярів та дітей, що не входять до груп ризику. В Україні застосовуються відомі та безпечні протигрипозні вакцини: грипол, ваксігрип, інфлювак, флюарікс.
Також у цей час у раціон слід включити достатньої кількості овочів і фруктів, вітамінів. Серед іншого до раціону мають бути включені природні фітонциди – часник і цибуля.
Намагайтеся поступово загартовувати свій організм, використовуючи фізичні вправи та водні процедури.
Крім того, рекомендується постійне провітрювати приміщення та здійснювати їх вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики ГРВІ. Встановлено, що максимальна інактивація вірусу парагрипу відбувається при вологості повітря 80%, грипу – при вологості повітря 50%, респіраторно-синцитіального вірусу – при вологості повітря від 30% до 80%.
Також фахівці радять перед осінньо-зимовим сезоном проводити загальнозміцнюючі курси рослинними адаптогенами (ехінацея, елеутерокок тощо) і полівітамінами. Але слід пам’ятати, що всі медикаменти повинні вживатись лише за призначенням лікаря у відповідності з віком та станом дитини чи дорослого.