|
Протягом 9 місяців 2010 року державне підприємство «Луганський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» здійснювало контроль якості харчової та промислової продукції у містах та районах області. Про це повідомляє прес-служба підприємства.
Харчова продукція контролювалась в 14-ти містах: Луганськ, Сєверодонецьк, Свердловськ, Брянка, Алчевськ, Стаханов, Кіровськ, Лисичанськ, Красний Луч, Ровеньки, Рубіжне, Краснодон, Антрацит, Первомайськ.
Також перевірки було організовано у 15-ти районах області: Краснодонський, Кремінський, Перевальський, Лутугинський, Новопсковський, Сватівський, Станично-Луганський, Старобільський, Троїцький, Попаснянський, Новоайдарський, Первомайський, Біловодський, Марковський, Міловський.
Обстежено харчової продукції на суму понад 8,2 млн. грн. При цьому значна увага приділялася якості основних життєво важливих видів. Зокрема, перевірено: хлібобулочні, кондитерські вироби 7,5 тонн на суму 63,1 тис. грн., макаронні вироби 1 тонн – 2,9 тис. грн., борошно зернових культур 13,1 тонн – 23,8 тис. грн., зерно та насіння 3880,0 тонн – 30,7 тис. грн., жири та олії рослинні 531,7 тонн – 3994,0 тис. грн.
Щодо продукції тваринництва обстежено: заморожені напівфабрикати м’ясні 0,1 тонн – 1,0 тис. грн., ковбасні та м’ясні вироби 1,3 тонн – 41,1 тис. грн., яйця птиці 104,9 тис. шт. – 66,9 тис. грн., молокопродукти та морозиво 17,8 тонн – 328,2 тис. грн.
Крім того, здійснювався контроль якості напоїв і тютюнових виробів. Зокрема, слабоалкогольні напої (пиво) 122,0 дал. – 5,1 тис. грн., вода питна та безалкогольні напої 5157,8 дал. – 53,0 тис. грн., продукція дитячого харчування (у тому числі консервна та напої) – 0,06 тонн, 0,2 туб., 6,6 дал. на суму 10,5 тис. грн., консерви фруктові та овочеві 0,7 туб – 1,6 тис. грн., горілчана продукція 383,8 дал. – 150,2 тис. грн., тютюнові вироби 240,0 тис. шт. – 12,0 тис. грн. та ін.
В основному, при перевірках виявлено три основних види порушень. Насамперед, це є невідповідність продукції вимогам нормативної документації за органолептичними: невідповідна форма, смак через порушення рецептур, забруднена нижня коринка, фарш на розрізі з наявністю порожнин тощо.
По-друге, невідповідність продукції вимогам нормативної документації за фізико-хімічними показниками: невідповідна маса нетто, занижена масова частка жиру, солі та цукру, занижена кислотність тощо.
Також слід відзначити порушення вимог маркування фасованої продукції: не вказано підприємство-виробник, імпортер, назва продукту, дата виготовлення, номер партії виробництва, неповністю та невірно вказано склад продуктів, відсутні показники харчової та енергетичної цінності, не вказано масу нетто, напис «з ГМО» чи «без ГМО» тощо.
|