29 грудня 2010, 14:41

Прийняття Концепції Державної цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів дозволить більш ефективно допомогти хворим українцям.

Як зазначає прес-служба МОЗ України, Концепція Національної Програми з боротьби з вірусними гепатитами наразі перебуває на затвердженні Кабінету міністрів України. Уряд та громадські організації продовжують роботу над ухваленням Концепції Державної цільової соціальної програми з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року. Прийняття такого документу дозволить перейти до наступного етапу – розробки відповідної загальнодержавної програми.
Про загрозу епідемії вірусних гепатитів в Україні на державному рівні почали активно говорити лише нещодавно. Адже офіційна статистика не відображала реальних показників захворюваності. За науковими підрахунками, дійсна кількість захворювань на гострий гепатит В в Україні у 5-6 разів перевищує дані офіційної статистики: на 1 зареєстровану форму гепатиту В припадає 5-6 безжовтяничних, а кількість носіїв цього вірусу в державі перевищує 1 млн. осіб.
Набагато складніша ситуація спостерігається з захворюваністю на гепатит С, для якого притаманний безсимптомний перебіг з подальшим розвитком хронічного процесу. За результатами вибіркового моніторингу груп ризику, інфікованість вірусом гепатиту С серед деяких з них значно перевищує середньосвітові показники і досягає 40-60%. Скринінгові ж дослідження на державному рівні взагалі ніколи не проводились.
Після визнання проблеми вірусного гепатиту С на державному рівні, на підставі наказу МОЗ від 02.06.2009 року №378 з червня минулого року почалася реєстрація хронічних форм хвороби.
Свою частку в актуалізацію проблеми вірусних гепатитів вносять також пацієнтські організації. Так, Всеукраїнська громадська організація «Зупинимо гепатит» взяла безпосередню участь в розробці антигепатитної Концепції, крім того провела скринінгові дослідження у кількох великих містах України. Як засвідчили перші результати, на кожні 1000 українців припадає 5 інфікованих гепатитом С.
Досвід європейських держав свідчить, що для усунення проблем, пов’язаних з гепатитами В і С, необхідно забезпечити своєчасну профілактику, діагностику, реєстрацію та лікування хворих шляхом об’єднання зусиль усіх органів державної влади та громадськості. Саме це і має забезпечити прийняття Концепції, а згодом і програми боротьби з вірусними гепатитами в Україні. Наразі Концепція перебуває на затвердженні в Кабінеті міністрів України.