28 січня 2011, 11:11

На суму понад 8,5 млн. грн. обстежила харчової продукції ДП «Луганськстандартметрологія» минулого року.

Протягом 2010 року ДП «Луганськстандартметрологія» здійснювала контроль якості харчової та промислової продукції в усіх 14-ти містах, а також у 15-ти районах (за винятком Антрацитівського та Білокуракинського) Луганщини. Обстежено харчової продукції на суму понад 8,5 млн. грн. Про це повідомляє прес-служба підприємства.
При перевірках значна увага приділялася якості основних життєво важливих видів, зокрема: хлібобулочні, кондитерські вироби – 10,3 тонн на суму 85,3 тис. грн., макаронні вироби – 8,5 тонн на суму 31,3 тис. грн., борошно зернових культур – 73,8 тонн на суму 175,2 тис. грн., зерно та насіння – 3880 тонн на суму 3,1 млн. грн.
Особливу увагу ДП «Луганськстандартметрологія» приділяла сільськогосподарській продукції: яйця птиці – 104,9 тис. шт. на суму 66,9 тис. грн., м’ясо птиці – 5,7 тонн на суму 85,2 тис. грн., а також заморожені напівфабрикати 0,3 тонн на суму 3,1 тис. грн., ковбасні вироби – 1,4 тонн на суму 44,7 тис. грн., консерви молочні, м’ясні, рибні та овочеві – 0,7 туб на суму 1,6 тис. грн., молокопродукти та морозиво 18,2 тонн на суму 341,9 тис. грн.
Також перевірялися такі продукти, як цукор – 1,4 т на суму 12,5 тис. грн., жири рослинні – 662,4 тонн на суму 4,1 млн. грн., крупи – 4,4тонн на суму 40,0 тис. грн., рибопродукти – 0,4 тонн на суму 14,3 тис. грн.
Крім того, здійснювалися перевірки безалкогольних напоїв та води питної – 5190,1 дал на суму 53,1 тис. грн., води мінеральної – 3,3 тис. пл. на суму 6,3 тис. грн., соку – 0,5 туб на суму 1,1 тис. грн., алкогольних напоїв – 1428,8 дал на суму 232,4 тис. грн., тютюнових виробів – 640 тис. шт. на суму 72,0 тис. грн., продукції дитячого харчування (у тому числі консервної та напоїв) – 0,06 тонн, 0,2 туб., 6,6 дал на суму 10,5 тис. грн. тощо.
Основними порушеннями встановленими при перевірках є невідповідність продукції вимогам нормативної документації за органолептичними (невідповідна форма, смак через порушення рецептур, забруднена нижня коринка, фарш на розрізі з наявністю порожнин тощо), фізико-хімічними показниками (невідповідна маса нетто, занижена масова частка жиру, солі та цукру, занижена кислотність тощо).
Також встановлені порушення вимог маркування фасованої продукції – не вказано підприємство-виробник, імпортер, назва продукту, дата виготовлення, номер партії виробництва, неповністю та невірно вказано склад продуктів, відсутні показники харчової та енергетичної цінності, не вказано масу нетто, напис «з ГМО» чи «без ГМО». Крім того, встановлені факти реалізації продукції з простроченим терміном придатності до споживання тощо.