07 квітня 2011, 11:11

Близько 130 тис. радіологічних досліджень продуктів харчування було проведено закладами санепідслужби за минулий рік.

МОЗ України регулярно перевіряє продукти харчування на вміст радіонуклідів. Так, закладами санепідслужби за 2010 рік здійснено близько 130 тис. радіологічних досліджень продуктів харчування. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Виявлено 1738 перевищень допустимих рівнів. В основному, це дикорослинна продукція: гриби, ягоди, лікарські трави, що виросли на територіях, забруднених внаслідок Чорнобильської аварії. Незначний відсоток – м’ясо дичини та молоко приватного сектору.
Найбільш забруднені продукти зазвичай виявляються в районах, що знаходяться на території 2-3 зон (зони, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»). Це деякі населені пункти Волинської, Житомирської, Рівненської, Київської та Чернігівської областей.
Перевірка харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 проводиться силами більше 100 лабораторій радіологічних відділів санепідзакладів всіх рівнів (районних, міських, обласних та центральної СЕС). Усі вони оснащені відповідною радіометричною апаратурою (радіометри та гамма-бета-спектрометри). Крім цього, такі дослідження проводить низка радіологічних лабораторій інших відомств (Держветслужби, Держспоживстандарту та ін.).
Радіоактивні речовини можуть потрапляти в харчові продукти тільки природним шляхом, тобто бути вирощеними на ґрунтах із підвищеним вмістом таких речовин. Наявність таких ґрунтів в Україні чітко скартографована ще в перші роки після Чорнобильської аварії. Тепер це дає можливість до зонування територій, що постраждали внаслідок цієї аварії.
Щодо лабораторних досліджень проб харчових продуктів на вміст радіоактивних речовин, то вони проводяться на постійній основі. Це робиться з метою не допущення до вживання продуктів, в яких виявлено надмірну кількість радіоактивних речовин. Так, вибірково обстежуються харчові продукти в місцях торгівлі, підприємствах харчової промисловості, закладів громадського харчування, а також вся продукція, що йде на експорт.