ДП «Луганськстандартметрологія» за І квартал 2011 року обстежило харчової продукції на суму понад 662,8 тис. грн. Про це повідомляє прес-служба підприємства.
При цьому значна увага приділялася якості основних життєво важливих видів. Зокрема, особливо ретельно перевірялися хлібобулочні, кондитерські вироби – 3,3 тонн на суму 22,5 тис. грн., борошно зернових культур – 31,2 тонн на суму 69,5 тис. грн., зерно та насіння – 4000,7 тонн на суму 100,8 тис. грн., жири та олії рослинні – 103,0 тонн на суму 149,5 тис. грн. та інші.
У ході обстеження було виявлено продукцію на суму 113,6 тис. грн., яка не відповідала вимогам стандартів.
За результатами державного нагляду за харчовою продукцією до підприємств-порушників були вжиті заходи. Так, видано приписів: 72 про заборону реалізації партій продукції та 8 про заборону реалізації найменувань продукції. Також видано постанов: 63 – про сплату штрафів за реалізацію нестандартної продукції або тієї, що не пройшла обов'язкову сертифікацію на суму 51,7 тис. грн., 30 – про адміністративні стягнення в галузі стандартизації на суму 7,0 тис. грн.
Основними порушеннями встановленими при перевірках є невідповідність продукції вимогам нормативної документації за органолептичними (невідповідна форма, смак через порушення рецептур, забруднена нижня коринка, фарш на розрізі з наявністю порожнин та ін.), фізико-хімічними показниками (невідповідна маса нетто, занижена масова частка жиру, солі та цукру, занижена кислотність тощо) та порушення вимог маркування фасованої продукції (не вказано підприємство-виробник, імпортер, назва продукту, дата виготовлення, неповністю та невірно вказано склад продуктів, відсутні показники харчової та енергетичної цінності, не вказано масу нетто, напис «з ГМО» чи «без ГМО», реалізація продукції з простроченим терміном придатності до споживання тощо).
Загалом, у І кварталі поточного року держнагляд харчової продукції здійснювався в 10-ми містах (Луганськ, Сєверодонецьк, Свердловськ, Брянка, Алчевськ, Стаханов, Красний Луч, Ровеньки, Краснодон, Антрацит) та в 9-ти районах області (Станично-Луганський, Новопсковський, Новоайдарський, Міловський, Біловодський, Перевальський, Троїцький, Білокуракинський, Сватівський).
Усього проведено 49 перевірок, а саме 47 планових і 2 позапланових (в т.ч. 1 повторна – позитивна) 49 підприємств та суб'єктів підприємницької діяльності у напрямках додержання вимог стандартів при виробництві харчової продукції. При цьому в 39 випадках (79,6%) були встановлені порушення вимог законодавства та нормативної документації.
|