В останні дні Великого Посту, після якого християни почнуть святкування Пасхи, дієтологи попереджають про небезпеку, що може виникнути під час різкої зміни харчового раціону. Про це повідомляє МОЗ України.
Для всіх людей, які сповідують піст, існують одні й ті ж вимоги: ні в якому разі не можна нехтувати рекомендаціями з харчування під час виходу із посту. Важливе значення такі рекомендації мають для хворих із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають несумнівний зв’язок з харчуванням.
Зокрема, правила правильного з Посту вимагають, щоб кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не була надмірною. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів.
Вживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим, не слід вживати понад 150-200 грамів м’яса (особливо жирного – свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (у тому числі майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.
Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження – фрукти, овочі та злакові продукти.
Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже, отруєння алкоголем займає І місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі і його кількість після Посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної.
Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких відносяться діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з перерахованими вище хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматись від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись дуже повільно та спиратись на відсутності неприйняття тих або інших продуктів харчування.
Наведені 5 правил не можна вважати вичерпними та універсальними для всіх. Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший. Тим не менше, якщо ви страждаєте хронічними хворобами, то варто обговорити з вашим лікарем особливості харчування після закінчення дотримання пісної дієти.
|