12 грудня 2013, 13:05

У містах та районах області: Показники Біловодського районного центру – одні з найвищих серед міських та районних центрів зайнятості Луганщини.

«Забезпечення громадян гідною роботою є одним з головних завдань соціальної політики держави. Саме тому Президент України Віктор Янукович доручив Уряду та органам влади на місцях активізувати роботу зі створення нових робочих місць, зокрема, шляхом реалізації в повному обсязі положень Закону України «Про зайнятість населення», – сказав голова Біловодської районної державної адміністрації Юрій Пронько 10 грудня 2013 року на засіданні «круглого столу» з цього питання у районному центрі зайнятості.

Директор Біловодського районного центру зайнятості Олена Юрченко відзначила, що за підсумками роботи за 11 місяців поточного року за допомогою центру зайнятості працевлаштовано 1152 чоловіка, або 55% від кількості осіб, які перебувають на обліку (2012 рік – 54%), що є одним з найвищих показників серед міських та районних центрів зайнятості області. Профнавчання проходили 286 безробітних, або 15,5% від їх загальної кількості, що на 1,8% перевищує показник минулого року. 466 безробітних брали участь в оплачуваних громадських та тимчасових роботах. Це майже вдвічі менше проти аналогічного періоду 2012 року. Причиною падіння даного показника стала зміна умов фінансування громадських робіт.

Голова районної ради Петро Самойлов зазначив, що положення нового Закону України «Про зайнятість населення» розширюють можливості реалізації права громадян на працю, особливо тих категорій, які потребують соціальної підтримки держави, створюють хороший стимул роботодавцям для створення нових робочих місць та легалізації трудових відносин, сприяють поліпшенню інвестиційного клімату та підвищенню рівня життя громадян.

Висловив свою думку з цього приводу і начальник Старобільської ОДПІ Микола Лиманський. Він відзначив, що питання легалізації праці є надзвичайно актуальним, адже існує чимало випадків, коли роботодавці уникають легального використання робочої сили, та не укладають передбачені законодавством трудові договори. Така ситуація склалася в аграрному секторі, де робота носить сезонний характер, у фермерських господарствах, де наявні площі земель та техніки передбачають набагато більше найманої сили, ніж офіційно оформлено. Графіки роботи торгівельних точок, закладів громадського харчування, побутового обслуговування явно не відповідають вимогам трудового законодавства виходячи з кількості оформлених найманих працівників.

Підводячи підсумки засідання, учасники дійшли висновку, що необхідно посилювати спільну діяльність у напрямку здійснення ефективних заходів з метою легалізації зайнятості населення, у тому числі продовжувати роботу щодо проведення регулярних перевірок та поглиблення інформаційно-роз’яснювальної роботи з громадськістю через засоби масової інформації.