17 грудня 2013, 17:35

Економічне співробітництво з РФ є основою двосторонньої взаємодії. – Президент.

Президент України Віктор Янукович висловлює сподівання на активізацію торговельно-економічних відносин з Російською Федерацією, про це повідомляє його прес-служба.

Як зазначив Глава держави під час шостого засідання Українсько-Російської міждержавної комісії в Москві, сторони підготували План дій щодо врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі, що дозволить істотно поліпшити показники в цій сфері, а його реалізація принесе відчутні позитивні результати для цілих галузей економік наших держав.

«Насправді, реалізація цього плану дій поглибить стратегічне партнерство з багатьох напрямків і зрушить з «мертвої точки» реалізацію тих проектів, які ми вже давно почали, але з тих чи інших причин реалізація їх уповільнилася або призупинилася», – сказав Віктор Янукович, додавши, що особливо це стосується високотехнологічних проектів в авіабудуванні, суднобудуванні, атомній енергетиці.

Президент наголосив, що ні для кого не є секретом, що на сьогодні не виконано ряд завдань, зафіксованих у протоколі попереднього засідання Міждержавної комісії.

Зокрема, за його словами, не узгоджені умови фінансування проекту будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, створення спільного виробництва АН-70.

Разом з тим, говорячи про інші сфери взаємодії, Глава Української держави зазначив, що сторони вийшли на підписання документів у сфері спрощення процедури перетину українсько-російського державного кордону.

«Такий крок, безумовно, посприяє подальшому підвищенню інтенсивності міжлюдських, ділових і культурних контактів між українським і російським народами», – підкреслив Президент.

Також він відзначив позитивну динаміку у співпраці з гуманітарних та соціальних аспектів міждержавних відносин. Прикладом цього Віктор Янукович назвав підписання Спільного українсько-російського плану заходів святкування у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.

«Важливим результатом роботи на цьому напрямку стало також затвердження в поточному році Програми українсько-російського співробітництва в гуманітарній сфері на 2013-2014 роки», – додав він, зазначивши, що документ передбачає широкий комплекс заходів щодо розвитку двостороннього діалогу з метою збереження і зміцнення традицій добросусідства і довіри між народами.