20 грудня 2013, 08:35

До 86% виріс рівень охоплення дітей, які залишились без піклування батьків, сімейними формами виховання у Білокуракинському районі.

17 грудня 2013 року в залі засідань Білокуракинської райдержадміністрації за участю першого заступника голови, в.о. голови райдержадміністрації Даміра Нізамова відбулась нарада з питань захисту прав та інтересів дітей на території району. В нараді взяли участь представники органів місцевого самоврядування, керівники низки установ та організацій району.

Дамір Нізамов зазначив, що саме ставлення до дітей найбільш чітко відображає рівень гуманності та цивілізованості суспільства. У минулому році Президент України Віктор Янукович затвердив Указом Національну стратегію профілактики соціального сирітства, яка визначає пріоритет збереження біологічної сім'ї дитини, раннє виявлення складних життєвих обставин та профілактику негативних проявів у сім'ї.

На території району проживає 3482 дітей та підлітків віком до 18 років. Рівень охоплення дітей, які залишились без піклування батьків, сімейними формами виховання в грудні поточного року зріс і склав 86%, що є найвищім показником за рік та на 13% більше, ніж у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Всі діти, які цього року набули статусу дітей, позбавлених батьківського піклування, а це шестеро дітей, були влаштовані у сімейні форми виховання (1 – всиновлення, 4 – під опіку та піклування родичів, 1 – прийомна родина), жодна дитина не потрапила до державних інтернатних закладів. Збільшення кількості дітей, охоплених саме сімейними формами виховання, є результатом послідовної та ефективної державної політики у сфері соціального захисту дитини і є ключовим завданням влади на місцях, над яким необхідно щоденно наполегливо працювати.

Значної уваги потребують і діти, які опинилися в складних життєвих обставинах. Саме ця категорія є найбільш уразливою в плані ризику дитячої бездоглядності, скоєнь правопорушень та схильності до негативних проявів.

Було наголошено на необхідності співпраці органів місцевого самоврядування та соціальних служб району з попередження раннього соціального сирітства, виявлення сімей, де є загроза позбавлення батьківських прав та вжиття вичерпних заходів щодо усунення причин, які призвели до виникнення складних життєвих обставин.