23 грудня 2013, 08:35

Кремінський район підбив підсумки роботи галузі агропромислового комплексу за поточний рік.

Минулого тижня голова Кремінської райдержадміністрації Павло Яворський провів нараду з підведення підсумків роботи галузі агропромислового комплексу за 2013 рік.

За інформацією начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Юрія Тютюнника, очікувані фінансові результати роботи галузі на кінець року складуть 42 млн. грн., що на 12% більше в порівнянні з минулим роком.

Одним із позитивних результатів року, що минає, є збільшення валового збору як зернових, так і технічних культур. Це досягнуто за рахунок більш якісного виконання агротехнічних вимог, використання якісного насіннєвого матеріалу, застосуванні мінеральних добрив, своєчасного застосування засобів захисту рослин.

Проблемою залишається зменшення поголів'я ВРХ. За цим показником Кремінський район значно відстає від інших територій області. У зв'язку із цим головою РДА надано доручення управлінню АПК приділити цьому питанню у наступному році особливу увагу.

Значна робота проводиться щодо захисту інтересів власників земельних та майнових паїв. У 2013 році за оренду земельних паїв агроформуваннями району нараховано 19796 млн. грн. орендної плати, що становить 3% від вартості орендованих земель з урахуванням коефіцієнтів. У порівнянні з минулим роком орендна плата за земельні паї збільшилася на 1279 млн. грн. і складає у середньому 2400 грн. на один земельний пай.

Також присутні обговорили питання забезпечення агроформувань району якісним посівним матеріалом для проведення весняних посівних робіт, фітосанітарного стану, виконання Закону України «Про ветеринарну медицину» тощо.

На сьогодні агропромисловий комплекс району посідає одне з провідних напрямків розвитку економіки в цілому. Сільськогосподарську діяльність проводять 21 сільгосппідприємство всіх форм власності та 99 фермерських господарств.