25 грудня 2013, 12:12

ПІДСУМКИ РОКУ: Найважливіші здобутки, які характеризують розвиток агропромислового комплексу Луганщини.

Президент України Віктор Янукович наголошує на важливості залучення інвестицій задля розвитку високотехнологічних виробництв. За його словами, агропромисловий комплекс уходить до переліку пріоритетних галузей економіки. Віктор Янукович вважає необхідним доведення до масового виробництва наукоємних розробок сортів культур та порід тварин, адаптованих до вітчизняних умов вирощування.

Як повідомляє Департамент агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації, у рамках виконання цих завдань було проведено IV Луганський міжнародний інвестиційний форум 24-25 жовтня 2013 року. Форум як ефективна міжнародна платформа для діалогу між керівниками державних органів, найбільших компаній та провідних експертів надав можливість для обговорення умов та перспектив роботи зацікавлених інвесторів. У центрі уваги даного заходу були такі важливі для регіону питання, як макроекономічні перспективи розвитку сільського господарства, ефективні моделі залучення інвестицій в агропромисловий комплекс Луганщини, а також розвиток ринку продовольчих товарів у рамках реалізації Регіональної програми розвитку внутрішньообласної кооперації.

Цей захід – не лише презентація інвестиційних можливостей нашого регіону та пошук потенційних інвесторів для їх реалізації. Впродовж роботи Форуму відбулися засідання «круглих» столів та інших форумів, які дозволили спеціалістам у різних сферах діяльності обговорити перспективи співробітництва на території Луганської області. У рамках Форуму відбулося підписання трьох договорів про співпрацю на різних рівнях коопераційних виробничих зв'язків.

Крім того, 22 травня 2013 року відбулося урочисте відкриття найбільшої загальнодержавної виставки України – XXV Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку «Агро-2013». Під час виставки-ярмарку Департамент агропромислового розвитку ЛОДА та 3 провідні підприємства переробної та харчової галузі: ПАТ «Луганськмлин» ТМ «Добродія», ПАТ «Луганський м’ясокомбінат» ТМ «Луганські делікатеси» і ПрАТ ЛЛГЗ «Луга-Нова» ТМ «ЛУГА-НОВА» були нагороджені золотими медалями XXV Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку «Агро-2013».

Також слід зазначити, що з метою запобігання необґрунтованому підвищенню оптово-відпускних і роздрібних цін та торгівельних надбавок на борошно, хліб і хлібобулочні вироби 14.02.2013 року укладено Меморандум порозуміння між Луганською обласною державною адміністрацією, Луганським регіональним відділенням Аграрного фонду, виробниками борошна, хліба та хлібобулочних виробів та суб'єктами мережевої роздрібної торгівлі (термін дії до 01.08.2014 року).

З метою зниження витрат на логістику при зберіганні зерна у 2013 році введено в експлуатацію два сучасних елеваторних комплекси на території області європейського рівня: елеватор ДП АФ Зоря МІ «Агро» на території Білокуракинського району на базі АФ «Зоря» (потужністю 30 тис. тонн) та елеватор на базі ФГ «Мирна долина» та СФГ «Зоряне» на території Сватівського району (потужністю 50 тис. тонн).