26 грудня 2013, 15:15

Підбито соціально-економічні підсумки у Біловодському районі.

25 грудня 2013 року відбулася робоча нарада щодо очікуваних підсумків виконання Програми соціально-економічного розвитку Біловодського району за 2013 рік та планів на 2014 рік, на якій були присутні керівники служб та установ.

Виступаючи на нараді голова районної державної адміністрації Юрій Пронько підкреслив, що економічні реформи Президента України Віктора Януковича спрямовані перш за все на економічне зростання України, яке є запорукою високих соціальних стандартів населення. «А успіх економічних реформ залежить від ефективності діалогу влади та бізнесу, від нашої спільної роботи. Потрібно працювати над забезпеченням умов для підвищення рівня конкурентоспроможності наших підприємств, втілювати в життя проекти, спрямовані на їх реконструкцію і технічне переоснащення, вживати заходів щодо оптимізації витрат на випуск продукції», – зазначив він.

Завдяки злагодженій роботі органів влади, територіальних громад, бізнесових структур у 2013 році забезпечено виконання основних показників Програми соціально-економічного розвитку району, впровадження заходів програми економічних реформ «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».

Зокрема, зросли обсяги виробництва більшості видів продукції молокопереробки на ПрАТ «Біловодський маслоробний завод», що дозволило, в свою чергу, наростити обсяги реалізації  промислової продукції. За підсумками року в порівнянні з попереднім виробництво зросте на понад 13%, реалізація збільшиться майже на 10% та складе 60,5 млн. грн. При цьому впроваджуються нові технологічні процеси та лінії.

Сільгосппідприємствами зібрано ранніх зернових 35,3 тис. тонн при середній урожайності 17,9 ц/га, всього зернових по району в цілому за попереднім підсумком зібрано понад 79 тис. тонн. Валовий збір насіння соняшнику склав майже 50 тис. тонн при середній врожайності 16,1 ц/га, що є одним з найвищих показників за останні роки. Всупереч вкрай несприятливим погодно-кліматичним умовам осені поточного року під врожай майбутнього року посіяно 15,4 тис. га. озимих зернових. Валове виробництво молока у сільгосппідприємствах за січень-листопад склало 6904 тонни, надій на середньорічну корову зріс до 3399 кг що на 279 кг більше аналогічного періоду 2012 року. За 11 місяців 2013 року вироблено 1103 тонни м’яса або на 253 тонни більше січня-листопада минулого року, при цьому продукція вирощування галузі свинарства збільшилась проти 2012 року на 106 тонн та склала 659 тонн.

Ці та інші результати роботи дали можливість за січень-листопад мобілізувати до зведеного бюджету 27,65 млн. грн., що на 5,5% перевищило обсяг за аналогічний період та в тому числі план надходжень до загального фонду місцевого бюджету виконано на 106,1%. Досягнуті темпи дозволяють сподіватись на виконання і річного плану в цілому.

На вимоги соціальних ініціатив Президента України немало зроблено та робиться в галузях соціальної сфери: освіті, медицині, культурі та спорті. З метою соціального захисту особливо потребуючих верств населення в поточному році збільшено соціальні виплати, виплачено допомог, пільгових виплат, компенсацій, субсидій та інше на суму понад 24,1 млн. грн. Реалізуються інвестиційні проекти в Біловодській гімназії та загальноосвітній школі І-ІІІ ступеню, реконструюється інфекційне відділення районної лікарні, модернізуються сільські амбулаторії, проводяться капітальний ремонт районної бібліотеки, в цілому забезпечується стале функціонування інфраструктури.

Щодо завдань на 2014 рік, то необхідно не допустити спаду виробництва валової продукції тваринництва та зосередити зусилля на її нарощуванні. Усіма категоріями господарств планується виробити у 2014 році зернових 91,9 тис. тонн, або 116% до 2013 року, соняшнику – 44,5 тис. тонн, молока – 22,8 тис. тонн, у тому числі у сільгосппідприємствах – 7,5 тис. тонн, м’яса у живій вазі – 2,8 тис. тонн.

Передбачається збільшення фінансування галузі охорони здоров’я – не менше як на 40% та доведення його майже до 20 млн. грн.; на 5% мають зрости видатки на освіту та скласти понад 70 млн. грн.; понад ніж на третину зросте фінансування культури. Необхідно створити умови для подальшого зростання доходів населення: з 330,4 млн. грн. у поточному році на 2014 рік заплановано 360 млн. грн. Будуть реалізовуватись перспективні проекти на об’єктах фізичної культури та спорту, не менше трьох в освітянській галузі, низка – в медицині та інших.

Основні зусилля плануються спрямувати на посилення ролі громадського моніторингу, діяльності різних галузей соціально-економічної сфери. Триватимуть громадські обговорення, засідання «круглих столів» з питань розвитку громадського суспільства, забезпечення та захисту прав і свобод людини, а також вивчення громадської думки.

Завершуючи нараду Юрій Пронько підкреслив, що Віктор Янукович дав старт сучасній державній політиці розвитку місцевого самоврядування та соціально-економічного поступу територій. Окреслено конкретні орієнтири модернізації місцевого самоврядування: розширення прав територіальних громад міст, сіл, бюджетна децентралізація, реформа системи публічних послуг. «Ці та інші плани потребуватимуть напруження наших спільних зусиль, і лише разом ми зможемо забезпечити їх виконання», – заявив голова РДА.