15 січня 2014, 10:50

Конференція з дослідження феномену творчості Тараса Шевченка з нагоди його 200-річчя відбулася в Луганську.

«Ідеологія Тараса Шевченка – це своєрідна історична програма, що єднає вільних українців у різних обставинах життя нації. І саме в цій винятковій всеоб’єднуючій силі – сутність Шевченкового слова, уся велич його духу», − зазначив заступник голови Луганської облдержадміністрації Анатолій Івченко. Він привітав учасників обласної науково-практичної конференції «Феномен Тараса Шевченка: погляд крізь віки», яка відкрилася сьогодні в Луганському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Конференція організована в межах заходів, ініційованих Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем з нагоди святкування 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.

Анатолій Івченко зазначив, що постаттю Тараса Шевченка цікавляться не тільки літературознавці, лінгвісти, історики, а й сучасні політики. Саме політики намагаються дослідити феномен Шевченка як політичного діяча, адже з іменем Кобзаря безпосередньо пов’язане питання державотворення, яке є актуальним для сьогодення. «Тарас Григорович першим сформулював у художній формі всі принципи й постулати української національної ідеї: волелюбність, всеосяжну народність, національну честь і гідність, палкий патріотизм, державницькі прагнення, глибинну християнську релігійність, віру у свій народ, у його світле прийдешнє, сподівання на власні сили, надзвичайну толерантність до інших народів, солідарність з усіма поневоленими», – сказав заступник голови ОДА. За його словами, через тісний, нерозривний зв’язок письменника з Батьківщиною і народом Україна у світі насамперед асоціюється з іменем Кобзаря.

Тараса Шевченка знають у багатьох країнах, ушановують його пам’ять, установили монументи й пам’ятники на головних вулицях міст, вивчають його творчість у школах, перекладають твори різними мовами світу. На сьогодні нараховується 1384 пам’ятники Тарасові Шевченкові у світі, з яких 128 встановлені у 35 іноземних державах. Організація Об’єднаних Націй із питань освіти, науки й культури (ЮНЕСКО) внесла двохсотріччя з дня народження Тараса Шевченка в Календар пам’ятних дат.

«Наказом Президента України Віктора Януковича 2014 рік проголошено Роком Тараса Шевченка. У зв’язку з цим заплановано ряд значних заходів, зокрема, 9 березня 2014 року в Національному палаці мистецтв «Україна» відбудуться урочистості за участю делегацій з усіх регіонів України й Шевченківського міжнародного літературного конгресу вчених, гостей із усього світу», – повідомив заступник губернатора Луганщини. На цьому заході будуть названі лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка, сума якої цього року збільшена вдвічі – до 500 тис. грн. Шевченківська премія була запроваджена в 1961 році й є найвищою нагородою за вагомі внески в розвиток культури й мистецтва; присуджується в номінаціях: література, літературознавство й мистецтвознавство, образотворче мистецтво, народне й декоративно-прикладне мистецтво.

Крім того, у рамках святкування відбудеться Шевченківський міжнародний літературний конгрес, пройде Всеукраїнський Шевченківський форум «Свою Україну любіть», буде представлена Всеукраїнська художня виставка «Мальовнича Україна» та масштабний гуманітарний проект «Шевченківські читання».

«Луганщина не залишиться осторонь подій, присвячених двохсотрічному ювілею великого Тараса. І сьогоднішня конференція – одна з чисельних подій, якими цього року ми відзначаємо видатну для кожного українця дату», – заявив Анатолій Івченко.

Також він звернув увагу на необхідність заохочення юного покоління жителів Луганщини до вивчення творчого наробка Тараса Шевченка й української мови, літератури та культурі загалом. «Саме педагогам належить провідна роль у цій роботі», – зазначив заступник керівника ОДА.

Він подякував учителям, які попри своє величезне навантаження, знаходять час і сили для підготовки справжніх патріотів, людей небайдужих, творчих, обдарованих для участі у різноманітних конкурсах. Минулого року високий рівень підготовки луганські школярі продемонстрували на Всеукраїнському мовно-літературному конкурсі учнівської й студентської молоді імені Тараса Шевченка. Серед переможців всеукраїнського етапу цього конкурсу – Анастасія Резнікова, учениця 6 класу Луганського НВК школа-гімназія №52, яка посіла І місце.

У ході науково-практичної конференції її учасники обговорили сучасні аспекти вивчення творчості Тараса Шевченка на шкільних уроках української літератури, поділилися досвідом дослідження художнього словам Великого Кобзаря на уроках української мови та досвідом позашкільної роботи у формі Шевченкознавчої студії. Також педагоги Луганщини розглянули Шевченківські погляди на освіту й виховання через призму його творів і методичні підходи до організації й проведення Шевченківських днів у школах Луганщини.