15 січня 2014, 14:14

Молодь Попаснянського району взяла участь у тематичних заходах до 200-річчя Тараса Шевченка.

Фото РДА

Україна у 2014 році готується відзначити 200-річчя від дня народження видатного українського поета, письменника, художника Тараса Шевченка.

У рамках підготовки до цієї знаменної дати 13 січня 2014 року у Попаснянській районній центральній бібліотеці відбувся тематичний урок історії для школярів «Тобі, Кобзарю, ми славу співаємо!».

У заході взяв участь заступник голови райдержадміністрації Олександр Симоненко, який привітав дітей та зазначив: «2014 рік Указом Президента України оголошений роком Тараса Григоровича Шевченка. Кожна нація, якій пощастило відкрити і висловити свою творчу ідентичність, своє глибинне самопізнання, базу національної культури, осягнула це могутнім словом свого національного пророка. Серед тих щасливих, вибраних народів є і ми, українці. Кожна країна пишається своїми поетами, письменниками, музикантами, а ми пишаємося геніальним мислителем, художником та письменником Тарасом Шевченком».

Для дітей були представлені документальні стрічки про життя та творчість Кобзаря, театралізований уривок із життя малого поета, пролунали кілька віршів, були показані роботи Тараса Шевченка як художника, який також був нагороджений трьома срібними медалями Академії мистецтв. Працівниками бібліотеки була підготовлена тематична виставка на честь видатного поета.

«Нам весь час потрібно повертатися до спадщини Великого Кобзаря, тому що полум’яне слово Шевченка нам дуже потрібно. Необхідні його внутрішня сила, справедливість, правдивість, ідеали добра, рівності, краса і мелодійність його поезії, його велике прагнення свободи, любов до свого народу, до своєї Батьківщини, мрії про майбутнє», – зазначила наприкінці уроку начальник відділу культури райдержадміністрації Ірина Бандурова.

Цикл заходів, присвячених Року Тараса Шевченка в Україні, продовжився 14 січня 2014 року літературно-музичною композицією «Уклін тобі, Тарасе – Великий наш Кобзар!».

У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації Олександр Симоненко та начальник відділу культури райдержадміністрації Ірина Бандурова.

Олександр Симоненко привітав дітей та звернувся до аудиторії зі словами: «З метою гідного відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка 11 квітня 2012 року Президент України видав Указ, згідно з яким 2014 рік оголошено Роком Тараса Шевченка. Президент України Віктор Янукович недаремно надав цій визначній події такого масштабу. Україна пишається тим, що стала колискою для не тільки геніального поета і прозаїка, а й талановитого художника, етнографа, академіка Імператорської Академії мистецтв Тараса Шевченка. В ньому всі коріння наші, усе буття, уся історія славетної України. Уявити себе без Шевченка українцеві, все одно що жити без неба над головою».

У ході літературно-музичної композиції дітям були представлені цікаві документальні фільми з розповідями та художніми малюнками про життя та творчість Тараса Шевченка. Окремо було показано документальну стрічку «Біографія Шевченка». Також захопливим був виступ театралізованого колективу районного Будинку культури під керівництвом Марини Радіонової: діти зі сцени розповідали уривки віршів геніального поета-письменника. Аудиторії дуже сподобалась ця вистава, також вони з захопленням дивились стрічки про українського Кобзаря.