16 січня 2014, 10:10

Держава ні в якому разі не скорочуватиме фінансування лікування онкохворих дітей.

Як повідомляє прес-служба МОЗ України, розповсюджена деякими ЗМІ інформація про те, що в проекті Державного бюджету на 2014 рік на лікування онкохворих дітей передбачено в чотири рази менше коштів, ніж минулого року, не відповідає дійсності і має завідомо провокаційний характер.

Насправді, на бюджетну програму «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру», в яку входить більше двадцяти напрямків, у тому числі забезпечення лікування онкохворих дітей, у 2014 році передбачено на 173261000 грн. більше, ніж у 2013 році. Минулого року, нагадаємо, на цю програму було виділено 2118064000 грн.

Розподіл коштів між різними напрямами цієї бюджетної програми здійснюватиметься лише після того, як Державний бюджет на 2014 рік буде прийнято Верховною Радою України. «Будь-які заяви про скорочення бюджетного фінансування соціально вагомих програм, особливо таких, як лікування дітей з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями, є абсолютно безпідставними», – наголосив директор Департаменту економіки та ресурсного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України Володимир Дуда.

За його словами, об’єм коштів, скерованих державою на закупівлю медпрепаратів для онкохворих дітей у 2013 році збільшився з 91 млн. грн. до 216 млн. грн., завдяки чому вдалося досягти стовідсоткового забезпечення їх необхідними ліками. «Можу запевнити вас в тому, що в цьому році на лікування наших маленьких громадян з онкологічними патологіями з державного бюджету буде виділено не меншу суму, аніж в минулому році, а можливо, й більшу», – зауважив представник МОЗ України.