31 січня 2014, 08:45

У вересні у Старобільському районі відкриється спеціальний клас для дітей з дитячим церебральним паралічем.

У рамках виконання Національній стратегії розвитку освіти України до 2021 року та соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича «Діти – майбутнє України» стосовно дотримання загальнолюдських прав, зокрема, формування нової філософії суспільства щодо позитивного ставлення до дітей з порушеннями психофізичного розвитку, забезпечення їхнього права на освіту 27 січня 2014 року відбулася апаратна нарада у першого заступника, виконуючого обов’язки голови Старобільської райдержадміністрації Юрія Немірського.

На нараді були присутні міський голова та керівники структурних підрозділів. Було розглянуто питання про організацію індивідуального навчання для дітей з особливими освітніми потребами та про перспективи розвитку інклюзивної освіти в загальноосвітніх навчальних закладах у 2014 році.

У Старобільському районі для дітей з особливими потребами створено необхідні умови для навчання. Із 77 дітей з обмеженими можливостями 55 навчаються за денною формою, 22 за індивідуальною, 10 із них отримують корекційну допомогу психологів, соціальних педагогів, логопедів. У літній період вживаються заходи щодо їх оздоровлення. В школах встановлено пандуси та кнопки виклику. На базі навчально-виховних закладів працюють 1 олігофренопедагог, 2 логопеди, 15 психологів, 15 соціальних педагогів. Значну роль у житті дітей даної категорії відіграє центр соціальної реабілітації.

Під час наради було підкреслено, що одним з найефективніших шляхів виходу людей з особливими потребами із стану «виключеності» є освіта, а одним із способів удосконалення навчання є інклюзивна освіта. Тому у вересні 2014 року відділом освіти Старобільської РДА планується впровадження інклюзивної освіти шляхом відкриття спеціального класу на базі Старобільської ЗОШ ІІ-ІІІ ступенів №4 для дітей з дитячим церебральним паралічем та розвивально-корекційної групи для дітей з вадами мовлення при Центрі розвитку дитини.

На завершення Юрій Немірський зазначив, що завданням педагогів насамперед є навчити дітей з особливими освітніми потребами жити в суспільстві та почуватися повноцінними його членами і дав доручення відділу освіти Старобільської РДА розробити план заходів щодо створення умов із впровадження інклюзивної освіти в районі.