04 лютого 2014, 08:35

На Сватівщині відзначили 71-у річницю визволення від німецько-фашистських загарбників.

31 січня 2014 року перший заступник голови Сватівської райдержадміністрації Людмила Русанова, керуюча справами Сватівської районної ради Ольга Янголенко, голови районної та міської ветеранських організацій, ветерани війни, керівники підприємств, установ, організацій району, представники громадськості та засобів масової інформації взяли участь у покладанні квітів до Меморіалу Слави, Пам′яті та Скорботи на пл. 50-річчя Перемоги в м.Сватове та до пам’ятного знаку 267–й дивізії, яка визволяла Сватівський район з нагоди 71-ї річниці визволення міста Сватове та Сватівського району від німецько-фашистських загарбників.

У територіальних громадах району пройшли церемонії покладання вінків та квітів до пам’ятників та братських могил радянським воїнам.

Нагадаємо, що в кінці січня 1943 року, намагаючись зупинити стрімкий наступ радянських військ, фашисти чинили запеклий опір по фронту р. Оскол-Новопокровськ-Нижня Дуванка-Преображенне-Сватове, вперто чіпляючись за кожну висоту, кожну водну перепону.

Понад місяць особливий фашистський полк СС старанно укріплював оборонний рубіж у Сватівському районі. І тому більшість населених пунктів Сватівщини радянським воїнам приходилося звільняти у ході важких кровопролитних боїв. Але героїчними зусиллями воїнів військових підрозділів 350-ї, 172-ї, 267-ї, 57-ї гвардійської, 195-ї стрілецьких дивізій та 106-ї окремої стрілецької бригади протягом 27-31 січня і 1-2 лютого 1943 року вся територія Сватівського району була звільнена від окупантів.