04 лютого 2014, 10:50

До святкування 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря у Луганську відкривається тематична виставка.

До святкування 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка 5 лютого 2014 року о 13:00 у Луганському обласному художньому музеї (вул. Поштова, 3) відбудеться відкриття виставки «Екслібрисна Шевченкіана Бориса Романова» (м. Сєверодонецьк), бесіда про гравюру і майстер-клас від відомого автора.

Як повідомляє управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації, цей захід продовжує святкування на Луганщині ювілею Великого Кобзаря. Цій події в нашій країні приділяється особлива увага: на національному рівні роботу у даному напрямку курирує Президент України Віктор Янукович.

Мистецький вечір буде проводитися спільно з кафедрою дизайну Луганського національного університету ім. Т.Г.Шевченка. На культурно-мистецький захід запрошені відомі діячі освіти, культури і мистецтва Луганщини.

На виставці буде представлено понад 80 графічних творів, виконаних у техніках акварель і пастель, а також гравюри – на пластику та лінолеумі.

Борис Миколайович Романов народився 13 січня 1949 року у м. Дружківці Донецької області. У 1972 році він закінчує Харківський художньо-промисловий інститут, відділення графічного дизайну. По закінчені інституту до 2010 року працював за фахом на «Сєверодонецькому об’єднанні «АЗОТ». Одночасно, з 1986 року, він займається станковою графікою та мініатюрою. Сьогодні у своєму арсеналі художник налічує близько 400 мініатюр.

Борис Романов – учасник понад 30 міжнародних виставок, лауреат, дипломант конкурсів книжного знаку. А ще графічна творчість митця представлена на сторінках Всесвітньої енциклопедії сучасного екслібриса, що видається у Португалії.

Твори Бориса Романова зберігаються у фондах Луганського, Донецького та Дружківського художніх музеях, Національному музеї Т.Г.Шевченка, Музею книги і друкарства м. Києва, Московському музеї книжкового знаку, Міжнародному центру екслібриса (м. Сент-Ніклас, Бельгія), Брунескському музеї графічного мистецтва (Італія), а також у приватних колекціях США, Канади, Іспанії, Франції, Італії, Бельгії, Німеччини, Польщі, Латвії, Литви, Росії, Казахстану, України.

Екслібриси друкувалися у таких журналах: «В мире книг», «Україна», «Дзвін», «Золоті ворота», «Книжник», «Образотворче мистецтво», «Друкарство», «Дивослово», «Рідна школа», у альманасі «Наука і культура», у газеті «Літературна Україна».