06 лютого 2014, 11:22

Підбиті підсумки роботи онкологічної служби Перевальського району за 2013 рік.

4 лютого 2014 року, у Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями, в приміщенні Перевальського районного територіального медичного об’єднання за участю заступника голови райдержадміністрації Наталії Скиби, заступника голови районної ради Володимира Колесника, керівників лікувально-профілактичних закладів району, членів комісії та представників ЗМІ відбулося розширене засідання протиракової комісії.

Під час засідання були підбиті підсумки роботи онкологічної служби району за 2013 рік та визначено мету і завдання на майбутнє.

«За підсумками 2013 року в Перевальському районі з 7 рейтингових показників, незадовільними є 2: питома вага злоякісних новоутворень, виявлених в IV стадії, і летальність до одного року з моменту встановлення діагнозу, – повідомив головний лікар Перевальського районного територіального медичного об’єднання Валентин Шкорубський. – Відзначається зростання захворюваності та смертності від онкологічної патології на 9,6%, що в цілому відповідає світовій тенденції розвитку раку. На це впливають як екологічна, соціально-економічна ситуація в країні, так і рівень старіння населення району».

Так, за його словами, з вперше виявленими онкозахворюваннями, в 2013 році 65,9% становлять люди старше 60 років. Серед запущених форм хвороб перше місце займають рак легень, шлунка, молочної залози. Причинами запущення в більшості випадків є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою, що говорить про низьку медичну культуру населення.

Обговорюючи одну з важливих тем сьогодення, Наталія Скиба відзначила, що районна влада підтримує позицію Президента України Віктора Януковича: проблема з попередження неінфекційних захворювань і боротьби з ними дуже актуальна. Вона, без перебільшення, має світовий масштаб і вплив на глобальний розвиток, вражаючи людей в усіх країнах, незалежно від їх соціально-економічного становища. «Україна та наш район не виняток. Тому серед населення району повинно стати «популярним» відвідування лікаря з метою профілактичного огляду», – підкреслила вона.

Під час роботи комісії були означені проблеми та названі території з високим відсотком виявлення раку на пізніх стадіях захворювання, визначені завдання на майбутнє з метою профілактики онкологічних захворювань, підвищення якості профоглядів населення.

У рамках реалізації ініціатив Президента України щодо забезпечення доступної медичної допомоги та медичного обслуговування для населення держави, розвитку інфраструктури закладів охорони здоров’я, зокрема, у напрямку профілактики та лікування онкологічних захворювань, членами комісії були запропоновані плани проведення сан-просвітньої роботи серед населення району із залученням телебачення, районної газети «Народна трибуна», а також впровадження таких форм роботи як проведення семінарських занять спільно з Центром зайнятості населення, загальноосвітніми навчальними закладами району.

У ході засідання Володимир Колесник відзначив, що для Перевальського району пріоритетним напрямом є модернізація системи первинної медичної допомоги та удосконалення надання медичної допомоги хворим на онкологічні патології.