06 лютого 2014, 13:15

Юрій Єременко: Модернізація системи первинної медичної допомоги покликана наблизити медичну допомогу до людини.

4 лютого 2014 року на базі Кремінського районного територіального медичного об'єднання відбулась робоча нарада щодо здійснення заходів зі зниження захворюваності та смертності від раку молочної залози. В обговоренні цього важливого питання взяли участь заступник голови РДА Юрій Єременко, заступник головного лікаря з поліклінічної роботи Павло Карпенко, лікар-онколог та інші лікарі – фахівці медичного закладу.

«Соціальні ініціативи Президента України у сфері охорони здоров'я полягають в особливій увазі до реформування медичної галузі. Пріоритетом є модернізація системи первинної медичної допомоги, що дозволяє наблизити медичну допомогу до людини, забезпечити профілактику і раннє виявлення неінфекційних захворювань, у тому числі онкологічної патології», – відзначив заступник голови.

У минулому році рішенням Кремінської районної ради була затверджена Програма щодо раннього виявлення раку молочної залози, передпухлинної патології у жіночого населення району на 2013-2017 роки. Головним завданням програми є зниження рівня захворюваності, інвалідності, проведення активного довголіття і тривалості життя жіночого населення району, поліпшення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів району.

На виконання цієї програми медичними працівниками проводиться обстеження всіх жінок, що звернулися за медичною допомогою в ЛПЗ, диспансерний нагляд за ними, оздоровлення хворих з передпухлинними захворюваннями, санітарно-просвітницька робота серед жіночого населення району з профілактики та ранньої діагностики раку молочної залози. В консультативно-діагностичній поліклініці Кремінське РТМО організовано мамологічний кабінет. Поки що проблемним питанням залишається поліпшення матеріально-технічної бази медичного закладу, а саме придбання апарату УЗД, мамографа.

Рак молочної залози займає І місце серед онкологічних захворювань у жінок. За останній час захворюваність стрімко молодіє, зареєстровані випадки не тільки у 30-літніх жінок, а й у дівчат 18 років. У Кремінському районі на рак молочної залози протягом 2013 року захворіло 13 жінок, із них 10 виявлено при профілактичних медичних оглядах. Із захворілих дві жінки знаходились у занедбаній стадії раку. Від хвороби померло 5 жінок. Усього на обліку у лікаря-онколога перебуває 142 жінки хворих на рак молочної залози.

Найефективнішими методами ранньої діагностики та передпухлинних захворювань є періодичні профілактичні огляди. Основне значення в діагностиці рака молочної залози має огляд і пальпація молочних залоз, таке обстеження дозволяє виявити пухлину в 83% випадків. Основними методами виявлення раку молочної залози являється мамографія та ультразвукове дослідження.