08 лютого 2014, 08:35

Питання профілактики та лікування онкології стало головною темою обговорення під час робочого візиту міського голови Стаханова до онкологічного диспансеру.

Цього тижня міський голова Стаханова Юрій Борісов з робочим візитом побував у обласному онкологічному диспансері, який розташований на території міста Стаханов. У ході візиту він поспілкувався з керівництвом медичного закладу, оглянув палати, операційний блок.

Сьогодні онкологічний диспансер обслуговує мешканців чотирьох територій: Стаханова, Первомайська, Кіровська та Попаснянського району. За останні роки зовнішній вигляд медичного закладу та умови перебування пацієнтів значно покращились. За словами головного лікаря онкодіспансеру Ігоря Поддубченка, кошти виділяються з обласного бюджету, а також вагому допомогу надають спонсори.

Незважаючи на все це, є ще питання, які необхідно вирішити. Це, в першу чергу, придбання нового медичного обладнання: узі-установка експертного класу та фіброгастроскоп, які дозволять проводити діагностику безпосередньо у клініці.

Як відзначив начальник управління охорони здоров’я Равіль Акмаєв, сьогодні робота всієї медичної галузі країни переорієнтується в сторону профілактики і основним пріоритетом реформи охорони здоров’я є активне впровадження здорового способу життя, модернізація системи первинної медичної допомоги, що дозволить наблизити медичну допомогу до громадянина, забезпечити профілактику та раннє виявлення неінфекційних захворювань, у тому числі онкопатології.

Відвідування лікаря з метою профілактичного огляду повинно увійти в звичку для населення, бо своєчасне виявлення захворювання на ранній стадії, особливо онкологічного, перестане бути вироком, дозволить знизити ризик захворюваності. У зв’язку з цим Ігор Поддубченко звернувся до міського голови з проханням розглянути питання введення на базі однієї з міських поліклінік штатної одиниці онколога для проведення подібних профоглядів.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Юрій Борісов відмітив, що сьогодні не тільки влада, а й кожен громадянин повинен усвідомлювати, що проблеми неінфекційних захворювань, до яких належить і онкологія, пов’язані з рівнем добробуту людей, їх способом життя, екологією, соціально-економічною ситуацією в країні тощо. Тому вся широкомасштабна програма реформ, ініціатором якої виступає Президент України Віктор Янукович, спрямована на створення саме таких умов життя, при яких люди зможуть піклуватися як про своє благополуччя, так і про своє здоров’я.