12 лютого 2014, 09:35

Україна досягла показника країн Єврорегіону у зниженні материнської та малюкової смертності.

«Показник малюкових втрат знизився на 13,2%. У цьому напрямку Україна практично досягла показника країн Єврорегіону», – заявила під час брифінгу «Ключові пріоритети і результати діяльності МОЗ України у 2013 році та основні завдання на 2014 рік» Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова. Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

Вона розповіла, що у 2011 році показник смертності новонароджених становив 9,12 на 1 000 народжених живими, у 2012 році – 8,6, а на кінець 2013 року він зменшився до 7,9. Найкращі результати в цьому напрямку демонструють Полтавська та Київська області, а також Автономна республіка Крим.

«Рівня країн Єврорегіону нам вдалося досягти і за показниками материнських втрат, – зауважила Раїса Богатирьова. – Зниження показника материнської смертності від початку реформи медичного обслуговування та реалізації Національного проекту «Нове життя» відбулося на 21%. Тут серед лідерів – Одеська область, АР Крим». Жодного летального випадку молодої матері протягом двох останніх років не було зафіксовано у Миколаївській і Чернівецькій областях, зазначила урядовець. За минулий рік не було втрачено жодного життя породілля на Кіровоградщині та Тернопільщині.

Міністр наголосила, що вдосконалення системи охорони материнства та дитинства було одним із головних пріоритетів діяльності Міністерства охорони здоров’я України в минулому році. «В результаті успішного впровадження Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», який реалізується під патронатом Президента України Віктора Януковича, сучасні перинатальні центри вже працюють в Автономній Республіці Крим, Луганській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Кіровоградській, Полтавській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій областях і місті Київ», – зазначила керівник МОЗ України.

Красномовним підтвердженням підвищеної уваги, яку держава приділяє сфері охорони материнства та дитинства, є постійне зростання рівня державного фінансування цього напрямку: за останні 5 років він збільшився утричі і на кінець 2013 року склав майже мільярд гривень, підсумувала Раїса Богатирьова.