13 лютого 2014, 10:10

У 2013 році вперше було стовідсотково забезпечено лікування онкохворих дітей за рахунок державного бюджету.

Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова розповіла, що у 2013 році, завдяки збільшенню обсягів фінансування за рахунок державного бюджету, вперше за роки незалежності було на 100% забезпечено необхідними лікарськими засобами, виробами медичного призначення і лабораторними реагентами лікування дітей, хворих на онкологічні захворювання. Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

«І я можу запевнити вас, що підстав для тверджень, начебто в цьому році фінансування цього напрямку зменшено, немає», – відзначила керівник МОЗ України.

Вона додала, що у Державному бюджеті на 2014 рік на фінансування медичної галузі в цілому (з центрального та місцевих бюджетів) передбачено 60 млрд. 800 млн. грн., що на 4 млрд. 360 млн. грн. більше ніж минулого року. У тому числі коштів місцевого бюджету – 48,521 млрд. грн., державного – 12,279 млрд. грн. (з них МОЗ – 7,361 млрд. грн.).

«Звертаю вашу увагу на те, що вперше за останні роки з бюджету буде виділено 140 млн. грн. на оснащення закладів охорони здоров’я сучасним високотехнологічним медичним обладнанням, – зазначила Раїса Богатирьова. – Крім того, у держбюджеті передбачено 625 млн. грн. на закупівлю автотранспорту для служби екстреної медичної допомоги, що дасть можливість придбати тисячу карет швидкої допомоги».

Видатки загального фонду на забезпечення медичних заходів окремих державних програм у 2014 році залишилися на рівні 2013 року, загальний обсяг яких становить 2,118 млрд. грн. Окрім того, збільшено видатки на лікування онкохворих дітей зі спеціального фонду, що складає 173,3 млн. грн. Також у складі загальної суми видатків на охорону здоров’я на 2014 рік враховано цільові витрати на забезпечення ліками хворих на цукровий і нецукровий діабет загальним обсягом 599 млн. грн.

«На підтримку проведення реформування системи охорони здоров’я у пілотних регіонах заплановано витратити 417,3 млн. грн., а на виплату надбавок медичним працівникам, які надають первинну медичну допомогу у пілотних регіонах, за обсяг і якість виконаної роботи – 250 млн. грн., – повідомила керівник МОЗ України. – Забезпечення додаткових виплат медичним працівникам системи екстреної медичної допомоги відповідно до Закону України «Про екстрену медичну допомогу» становитиме 392 млн. грн.».