17 грудня 2015, 12:10

Пенсійному фонду України – 25 років

Свій відлік часу Пенсійний фонд України почав 21 грудня 1990 року, коли  згідно з постановою Ради Міністрів УРСР і Ради Федерації незалежних профспілок України створено Українське республіканське відділення союзного Пенсійного фонду. 

Ідея створення фонду для фінансування пенсійних виплат, право на які виникає при умовах сплати страхових внесків робітниками та роботодавцями тільки розроблялася та повинна була пройти шлях багаторічних іспитів, а також довести свою правильність та життєздатність.

Розвиток Пенсійного фонду України відбувався одночасно з розбудовою молодої незалежної держави. У січні 1992 року на базі колишнього Українського республіканського відділення створено Пенсійний фонд України з регіональними управліннями. В Луганській області на цей час було 34 уповноважених представника Пенсійного фонду в кожному районі або місті обласного підпорядкування.

З часом зі зростанням чисельності працівників збільшувалась і кількість функцій, покладених на Фонд. Спеціалістам довелося вирішувати питання збору та акумулювання коштів на виплату пенсій, обробки платіжних документів, боротьби з неплатниками, реєстрації підприємств та проведення їх перевірок, складання періодичної звітності та інше. Пізніше до цих функцій приєднались робота з системою персоніфікованого обліку відомостей в системі обов’язкового державного пенсійного страхування, призначення пенсій і оформлення документів для їх виплати.

           Для історії двадцять п’ять років – незначний час, проте для співробітників Фонду – роки напруженої праці, направленої на становлення та розвиток нової пенсійної системи, впровадження інформаційних технологій для забезпечення, в першу чергу, якості обслуговування громадян.

 

 

Начальник головного управління Пенсійного                         

фонду України в Луганській області

Ольга Шарунова