10 грудня 2015, 09:30

На базі Державного архіву Луганської області планується створення регіонального архівного інформаційного центру «Архіви Луганщини»

Про роботу архівних установ Луганської області йшлося на брифінгу для ЗМІ за участю директора Державного архіву Луганської області Катерини Безгинської.

Вона зазначила, що у 2014 році перед архівними установами нашої області виникла реальна загроза масштабного знищення документів Національного архівного фонду України. Це пов’язано з тим, що частина установ та документів залишилася на тимчасово окупованій території області.

З серпня минулого року на території області, контрольованій українською владою, працюють 47 архівних установ, з них 12 – райдержадміністрацій, 3 – міських рад, 31 трудовий архів і Державний архів. В них зберігається більш ніж 150 тис. документів Національного архівного фонду.

На тимчасово окупованих території області залишилося 16 архівних установ зі 133 тис. архівними документами.       

Основними пріоритетами роботи архівних установ є всебічна підтримка та розвиток української ідентичності, збереження та примноження Національного архівного фонду, як частини культурної спадщини України, здійснення дієвого контролю за станом діловодства, проведення експертизи цінності та зберігання архівних документів на підприємствах, установах, організаціях, упровадження електронного документообігу, реалізація державної політики на території області щодо ефективного функціонування фондів користування архівних документів.

Одним із важливих напрямів діяльності Держархіву та архівних установ є робота із зверненнями громадян та виконання запитів фізичних та юридичних осіб. Від громадян України та іноземців у 2015 році надійшло 113 тис. 88 запитів.

У зв’язку з проведенням на території Луганської області антитерористичної операції та загрозою втрати або пошкодження документів НАФ голова облдержадміністрації – керівник військово-цивільної адміністрації Георгій Тука ухвалив рішення щодо прийняття на зберігання Державним архівом документів Щастинської міської ради та її виконавчого комітету з 2008 до 2004 року. Також були прийняті документи НАФ з виборів Президента України, народних депутатів України та з місцевих виборів.

У 2016 році планується прийом документів Національного архівного фонду Станично-Луганського та Попаснянського районів, що становить 12 тис. справ.

Також Катерина Безгинська наголосила: «Враховуючи незадовільне матеріально-технічне забезпечення ми підготовили та направили проектну документацію на конкурс міжнародних проектів щодо створення на базі Державного архіву Луганської області регіонального архівного інформаційного центру «Архіви Луганщини». На його сервері буде розміщена об’єднана електронна база даних 46 архівних установ області. Це, в свою чергу, підвищить якість та швидкість обслуговування громадян, насамперед, внутрішньо переміщених осіб».

Проблемним та невирішеним залишається питання надання довідок за документами, що залишилися на тимчасово окупованій території. Катерина Безгинська зауважила, що відповідно до статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-який акт, рішення, документ, виданий органами та/або особами на тимчасово окупованій території є недійсним і не створює правових наслідків.