13 січня 2016, 19:21

До відома органів місцевого самоврядування!

Головне територіальне управління юстиції у Луганській області повідомляє, що набув чинності Порядок проходження уповноваженими посадовими особами органу місцевого самоврядування стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса з питань оформлення спадкових прав, затверджений наказом Міністерства юстиції України  від 25.05.2015  № 779/5 (далі - Порядок).

Порядок визначає механізм проходження стажування уповноваженими посадовими особами органів місцевого самоврядування у державних нотаріальних конторах або у приватних нотаріусів з метою набуття такими особами практичного досвіду та професійного рівня щодо вчинення ними нотаріальних дій з питань оформлення спадкових прав.

Відповідно до Порядку уповноважена посадова особа органу місцевого самоврядування для отримання свідоцтва про право на вчинення нотаріальних дій щодо оформлення спадкових прав повинна пройти стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та успішно скласти іспит у комісії з питань складення іспиту із спадкового права посадовими особами органів місцевого самоврядування.

До стажування допускаються дієздатні особи, які мають вищу юридичну освіту та стаж роботи у галузі права не менше трьох років.

Орган місцевого самоврядування, який має намір направити уповноважену посадову особу для проходження стажування, надсилає до відповідного Головного територіального управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних територіальних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі (далі - управління юстиції) подання на ім’я начальника управління юстиції разом з документами, передбаченими в пункті 6 цього Порядку. Подання підлягає реєстрації у відповідному управлінні юстиції в установленому порядку.

Також Порядком визначено, що керівником стажування може бути:

державний нотаріус, який має стаж роботи нотаріусом не менше п’яти років та до якого не застосовувались дисциплінарні стягнення протягом останнього року роботи;

приватний нотаріус, який має стаж роботи нотаріусом не менше п’яти років та діяльність якого не зупинялась протягом останнього року роботи.

Керівник стажування може одночасно стажувати лише одного стажиста.