За даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за другу декаду березня 2016 року спостерігається тенденція до незначного їх зниження в порівнянні з першою декадою поточного місяця.
Наприклад:
яйця курячі (на 10,5 % – з 13,14 грн до 11,76 грн);
капуста (на 4,2 % – з 10,24 грн до 9,81 грн);
цибуля ріпчаста (на 3,8% – з 8,75 грн до 8,42 грн);
свинина (на 3,6% – з 60,91 грн до 58,71 грн);
сало (на 3,0 % – з 37,95 грн до 36,8 грн);
олія соняшникова (на 2,7% – з 29,02 грн до 28,24 грн);
борошно пшеничне (на 1,0% – з 8,1 грн до 8,02 грн);
цукор (на 1,0% – з 15,52 грн до 15,37 грн);
масло вершкове (на 0,5% – з 99,92 грн до 99,44 грн);
картопля (на 0,4 % – з 5,6 грн до 5,58 грн).
Незмінними залишилися ціни на пшеничний хліб з борошна першого ґатунку (11,46 грн), хліб житній, житньо-пшеничний (10,56 грн), рис (18,08 грн), яловичину (74,65 грн), м’ясо птиці (тушки курячі 36,88 грн), макаронні вироби (9,74 грн), гречану крупу (30,84 грн), м’який сир (70,0 грн), варені ковбаси першого ґатунку (45,0 грн), молоко (9,25 грн), буряк (8,81 грн).
Разом із цим спостерігається підвищення цін на сметану (на 2,8 % – з 29,61 грн до 30,43 грн) та моркву (на 1,4 % – з 11,80 грн до 11,96 грн).
Слід зазначити, що в області нижчі за середньоукраїнські ціни на сало (на 11,6 %), яловичину (на 9,4 %), свинину (на 8,1 %), пшеничне борошно (на 6,6 %), олію соняшникову (на 6,5 %), масло вершкове (на 5,3 %), сметану (на 4,7 %), сир м’який (на 2,5 %), м’ясо птиці (на 2,2 %), яйця курячі (на 1,6 %), цибулю ріпчасту (на 1,5 %), капусту (на 1,3 %).
Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари протягом другої декади березня 2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по Україні.
|