12 травня 2016, 16:17

В облдержадміністрації обговорили результати діяльності територіальних органів фондів державного соціального страхування

В облдержадміністрації обговорили результати діяльності територіальних органів фондів державного соціального страхування

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик провела робочу нараду з керівниками територіальних органів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, під час якої була заслухана інформація про роботу фондів у Луганській області з початку 2016 року та проблемні питання в роботі.
Перед початком наради Ольга Лішик нагородила колектив Фонду соціального страхування від нещасних випадків дипломом «За краще управління».
Під час засідання начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Луганській області Ольга Шарунова доповіла, що проведено масовий перерахунок пенсій шляхом калькуляції мінімальних розмірів пенсій, надбавок, підвищень та визначення права на щомісячну державну адресну допомогу з урахуванням фіксованої індексації.
Перерахунок здійснено 287213 непрацюючим пенсіонерам автоматизованим способом, збільшено пенсії 223391 пенсіонеру. Після перерахунку розмір пенсійних виплат не може перевищувати 10740 гривень.
У свою чергу, директор Луганського обласного центру зайнятості Сергій Болотський повідомив, що за звітний період послугами Луганської обласної служби зайнятості скористалися більше 20 тис. осіб, з них статус безробітного мали 15,4 тис. громадян. 
Протягом поточного року до центрів зайнятості Луганської області від майже 1,3 тис. роботодавців області надійшла інформація про наявність більше 5,6 тис. вільних робочих місць, що на 11,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Окремо на нараді розглядалися питання утворення Фонду соціального страхування України шляхом реорганізації (злиття) Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на обласному рівні. 
У зв’язку із введенням Кабінетом Міністрів України мораторію на здійснення перевірок, страхові експерти не реалізують свої уставні завдання в частині проведення перевірок стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємствах.
В.о. директора виконавчої дирекції Луганського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Андрій Волков поінформував, що за звітний період профінансовано матеріальне забезпечення на загальну суму 30,9 млн грн. Заборгованість з фінансування матеріального забезпечення відсутня.
Особлива увага була приділена питанню наповнення бюджетів фондів. Найбільша проблема – це заборгованість підприємств із виплати єдиного внеску, страхових внесків до Пенсійного фонду України та тіньова зайнятість. З урахуванням наявності проблемного питання щодо наповнення бюджетів фондів внаслідок тіньової зайнятості прийнято рішення підготувати засідання міжвідомчої робочої групи з питань реалізації заходів щодо легалізації найманої праці при облдержадміністрації та посилити роботу відповідних міських і районних робочих груп.

Ольга Лішик доручила учасникам наради було визначити проблемні питання, вирішення яких потребує втручання центральних органів виконавчої влади та шляхи їх вирішення.