Головна сторінка Карта порталу Сьогодні:  п'ятниця, 03 травня 2024
Sub_Class with id 258 does not exist
  
  Пошук:

Вхід у систему
Опитування
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАТериторіальні підрозділиГоловне територіальне управління юстиції у Луганській областіПравова освітаМіжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населенняТериторіальні

 
Територіальні

04 04 2008,14:02 | Територіальні МКМР з правової освіти населення

В 2008 році з різним ступенем активності в області діяло 34 міських та районних МКМР з правової освіти населення. Приємно відмітити, що в 2008 році відновлено роботу Ленінської районної в м. Луганську МКМР з правової освіти населення. Крім того, у зв‘язку з призначенням на посади начальників Новоайдарського та Міловського районних управлінь юстиції, було активізовано роботу Новоайдарської та Міловської районних МКМР з правової освіти населення.

Територіальні МКМР з правової освіти населення планування роботи здійснюють відповідно до рекомендацій обласної МКМР на півріччя або рік. Як правило, очолюють їх заступники голів міськвиконкомів та райдержадміністрацій, а їх заступниками в обов‘язковому порядку є начальники територіальних управлінь юстиції.
Начальники управлінь юстиції, як заступники голів міських та районних МКМР з правової освіти населення, надають пропозиції по включенню питань на розгляд МКМР, доповідають про виконання рекомендацій, що надійшли від обласної та Всеукраїнської МКМР, вносять пропозиції щодо активізації правоосвітньої діяльності. Управління юстиції постійно підтримують тісний зв'язок з відповідальними секретарями, надають їм необхідну методичну та практичну допомогу. В більшості міст та районів області обов‘язки відповідальних секретарів МКМР покладені на спеціалістів територіальних управлінь юстиції (Лутугине, Стаханов, Старобільськ, Ровеньки, Слов‘яносербськ та деякі інші), що дозволяє здійснювати начальникам управлінь юстиції належний контроль за веденням діловодства, направленням та виконанням рекомендацій установами та організаціями.
Склад міських та районних МКМР з правової освіти населення досить різноманітний. Як правило, до складу входять представники управлінь та відділів райдержадміністрацій та виконкомів міських рад, правоохоронних органів, громадських та благодійних організацій тощо. Судді введені до складу Марківської районної та Лисичанської міської МКМР з правової освіти населення. До складу Біловодської районної МКМР з правової освіти населення серед інших включені начальник відділу економіки РДА та начальник фінуправління РДА.
На виконання рекомендацій обласного управління юстиції в міських та районних управліннях юстиції є наряди, в яких зберігаються документи щодо діяльності МКМР (протоколи, рекомендації тощо).
Слід відзначити, що в області склалася позитивна практика обов‘язкового розгляду на засіданнях МКМР з правової освіти населення як організації, так і підсумків проведення тижнів правових знань в навчальних закладах та на підприємствах, в установах та організаціях. Крім того, територіальними МКМР з правової освіти населення було враховано досвід Стаханівської міської МКМР з правової освіти населення щодо винесення на розгляд найактуальніших питань.
Протягом звітного періоду на засіданнях міських та районних МКМР з правової освіти населення розглядалися такі питання, як: „Правоосвітня робота з молоддю та подолання підліткової злочинності”, „Прийомна сім‘я як один з видів профілактики соціального сирітства”, „Роль закладів культури в правовой освіті населення міста”, „Правове інформування та правова освіта серед багатодітних сімей”, „Право роз‘яснювальна робота з виборчого законодавства як елемент підвищення правової культури учасників виборчого процесу та референдумів в Україні” (Алчевська міська МКМР); „Організація проведення правової гри на базі школи-інтернату „Надія” на тему „Правила і закони в твоєму житті”, „Про проведення виїзного засідання районної МКМР з правової освіти населення на базі ЗОШ Сватівського району, що має найбільшу кількість правопорушень” (Сватівська районна МКМР); „Про стан виконання плану спільних дій служби у справах дітей РДА, РВО, РВ УМВС, РУЮ щодо запобігання дитячої злочинності та правопорушень”, „Про стан правової освіти в дитячих садках району”, „Про проведення заходів з правового навчання дітей під час літніх канікул в оздоровчому таборі „Лісова Галявина””, „Про стан роботи громадських приймалень щодо надання правової допомоги малозабезпеченим верствам населення” (Марківська районна МКМР); „Про позитивний досвід початкової правової освіти в дошкільних навчальних закладах”, „Правове інформування з питань зайнятості населення та захисту прав безробітних” (Біловодська районна МКМР); „Про організацію проведення культурно-масових заходів, роботи трудових гуртків при навчальних закладах в період літніх канікул”, „Про хід виконання заходів щодо роз‘яснення серед населення району змісту Законів України „Про Голодомор 1932-1933 років в Україні” та „Проголошення в Україні 2008 року Роком пам‘яті жертв Голодомору”” (Новопсковська районна МКМР); „Про роботу з розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”, „Підвищення рівня знань населення району з питань трудових прав”, „Сприяння органами виконавчої влади розвитку громадянського суспільства”, „Про стан роботи районних ЗМІ з питань правової освіти та інформування населення”, „Про стан розвитку етномовних процесів, функціонування української мови в різних сферах суспільного життя в районі” (Станично-Луганська районна МКМР) тощо. Слід зазначити, що проведення роз‘яснювальної роботи законодавства про голодомор було предметом розгляду багатьох територіальних МКМР з правової освіти населення (Брянківська, Стаханівська міські та інші МКМР з правової освіти населення).
 
Однією з найбільш активних в області залишається робота Стахановської міської МКМР з правової освіти населення. На розгляд Стахановської міської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти регулярно виносяться найактуальніші для міста Стаханова питання правового інформування та виховання населення. Так, протягом 2008 року радою були розглянуті питання інформування населення міста щодо діяльності неформальних молодіжних організацій антигромадської спрямованості, змісту Програми діяльності уряду «Український прорив», особливостей правового статусу інвалідів за законодавством України, інформування населення міста про систему недержавного пенсійного забезпечення тощо.
У зв’язку з відзначенням 1020-річчя хрещення Київської Русі, на виконання Указу Президента України від 24.03.2008 року № 256/2008 "Про відзначення в Україні 1020-річчя хрещення Київської Русі", розпорядження міського голови міста Стаханова від 27.05.2008 року № 84 "Про підготовку та відзначення 1020-річчя хрещення Київської Русі у м. Стаханові", а також заходів щодо відзначення 1020-річчя хрещення Київської Русі, затверджених наказом Стахановського міського управління юстиції Луганської області від 08.05.2008 року № 102, з метою виховання у громадян почуття поваги до духовної спадщини Українського народу, 20.06.2008 року на засіданні Стахановської міської МКМР з правової освіти населення було розглянуто питання впливу християнського закону на формування законів сучасної держави.
Зважаючи на важливість поширення серед населення знань про зміст найважливіших міжнародних нормативно-правових актів, що стосуються прав та свобод людини, у зв’язку з відзначенням в Україні 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини та Дня прав людини, на виконання Указу Президента України від 15.08.2008 року № 715/2008 "Про відзначення в Україні 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини та Дня прав людини", розпорядження Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 року № 1320-р "Про підготовку та відзначення 60-ї річниці проголошення Загальної декларації прав людини та Дня прав людини", а також враховуючи проведення протягом 08.12.2008 – 12.12.2008 року загальнонаціональної акції "Тиждень права", 28.11.2008 року на засіданні Стахановської міської МКМР з правової освіти населення було розглянуто питання інформування населення щодо основних положень Загальної декларації прав людини.
У зв’язку з прийняттям Закону України від 28.11.2006 року № 376-V "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", на виконання вимог Указу Президента України від 28.03.2007 року № 250/2007 "Про заходи у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні", розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 року № 1026-р "Про затвердження Плану заходів на 2007-2008 роки у зв’язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні", листа Головного управління юстиції у Луганській області від 18.07.2008 року № 9-8-2594, 28.11.2008 року на засіданні Стахановської міської МКМР з правової освіти населення було розглянуто питання здійснення підприємствами, установами, організаціями міста Стаханова роз’яснення положень Закону України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні".
Протягом року проведено 4 засідання Стахановської міської МКМР з правової освіти населення, на яких розглянуто 18 питань:
1. Інформування населення міста Стаханова щодо діяльності молодіжних організацій антигромадської спрямованості
2. Порушення конституційних прав та свобод громадян тоталітарними сектами
3. Інформування населення міста Стаханова щодо Програми діяльності уряду "Український прорив"
4. Роль міських бібліотек у формуванні правової культури учнів
5. Звіт служби у справах дітей про виконання рекомендацій Стахановської міської МКМР з правової освіти населення. Звіт відділу культури Стахановської міської ради про виконання рекомендацій Стахановської міської МКМР з правової освіти населення
6. Звіт відділу внутрішньої політики та інформації про виконання рекомендацій Стахановської міської МКМР з правової освіти населення
7. Вплив християнського закону на закони сучасної держави
8. Щодо протидії поширенню явищ бездомності, безпритульності та бездоглядності в місті Стаханові
9. Інформування населення щодо особливостей правового статусу інвалідів за законодавством України
10. Розгляд та затвердження плану роботи Стахановської міської МКМР з правової освіти населення на І півріччя 2008 року
11. Значення Основ вчення Руської Православної Церкви про достоїнство, свободу та права людини для підвищення рівня правової освіти населення
12. Система недержавного пенсійного забезпечення – найреальніша можливість забезпечення добробуту в похилому віці
13. Досвід Стахановської об’єднаної державної податкової інспекції з напрямку правової освіти та правового виховання населення
14. Інформування населення щодо основних положень Загальної декларації прав людини
15. Щодо здійснення роз’яснення положень Закону України "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні"
16. Інформування населення про основні засади екологічної політики держави
17. Підсумки проведення тижня правових знань на тему "Громадянське суспільство – право на свідомий вибір" серед підприємств, установ та організацій міста Стаханова
18. Розгляд та затвердження плану роботи МКМР з правової освіти населення міста Стаханова на І півріччя 2009 року
З метою поширення досвіду діяльності Стахановської міської МКМР з правової освіти населення, надання можливості ознайомлення з рекомендаціями ради з питань удосконалення правоосвітньої та правовиховної діяльності якомога більшій кількості суб’єктів, забезпечення реалізації громадянами конституційного права на вільний доступ до інформації про діяльність органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, забезпечення гласності та відкритості діяльності Стахановської міської МКМР з правової освіти населення, а також налагодження сумісної роботи з питань правової освіти з іншими організаціями, Стахановським міським управлінням юстиції Луганської області на офіційному сайті виконавчого комітету Стахановської міської ради створено Інтернет-сторінку з інформацією про діяльність Стахановської міської МКМР з правової освіти населення. На сайті, зокрема, розміщено Програму правової освіти населення міста Стаханова на 2007-2010 роки, Положення про Стахановську міську МКМР з правової освіти населення, план роботи та останні новини про діяльність ради, а також прийняті радою протягом 2005-2008 років рекомендації. З зазначеною інформацією усі бажають мають змогу ознайомитися за Інтернет-адресою http://213.179.235.162/stahjust/main.htm.
 
Всього за 2008 рік територіальними МКМР з правової освіти населення проведено 133 засідання, на яких розглянуто 477 питань.
 

04.04.2008,14:02 | Територіальні МКМР з правової освіти населення

||
© 2006-2013 Луганська обласна державна адміністрація
91016, Україна, м. Сєвєродонецьк, пр-т.Центральний, 59
Тел. (+38 0645) 70-50-85 , Тел./Факс (+38 0645) 70-50-86
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера