Головна сторінка Карта порталу Сьогодні:  середа, 01 травня 2024
Sub_Class with id 258 does not exist
  
  Пошук:

Вхід у систему
Опитування
Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (стара версія)Діяльність ОДАТериторіальні підрозділиГоловне територіальне управління юстиції у Луганській областіПравова освітаПравова освіта окремих верств населення

 
Правова освіта окремих верств населення

15 02 2010,11:56 | Тиждень правових знань - грудень 2009 року(підбиваємо підсумки)

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я
результатів проведення за участю міських, районних та міськрайонних управлінь юстиції Всеукраїнського тижня правових знань в навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях області
в період з 7 по 13 грудня 2009 року.
 

24 грудня 2009 року                                                                                м. Луганськ

 

 

         Мною, провідним спеціалістом відділу правової інформації та державної реєстрації Головного управління юстиції у Луганській області Ведутою О.В., здійснено аналіз інформації міських, районних та міськрайонних управлінь юстиції щодо проведення в грудні поточного року тижнів правових знань.
На виконання Указу Президента України № 1149 від 8 грудня 2008 року “Про Всеукраїнський тиждень права”, розпорядження Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2009 р. № 986-р “Про затвердження плану заходів з проведення у 2009 році Всеукраїнського тижня права”, наказу Міністерства юстиції України № 1760/5 від 30.09.2009 р. “Про затвердження плану заходів з проведення у 2009 році Всеукраїнського тижня права”, розпорядження голови Луганської обласної державної адміністрації № 1029 від 18.09.2009 р. “Про затвердження плану обласних заходів з проведення в 2009 році Всеукраїнського тижня права” в період з 7 по 13 грудня 2009 року в області (в навчальних закладах та на підприємствах, в установах та організаціях) проводився Тиждень правових знань.
         Організаторам проведення тижня правових знань рекомендувалося особливу увагу приділити організації виступів з питань захисту прав людини у засобах масової інформації, проведенню у трудових колективах навчань, лекцій, бесід з питань реалізації та захисту прав людини, наданню малозабезпеченим верствам населення безоплатної допомоги з питань захисту прав людини з використанням мережі правових громадських приймалень та центрів європейського інформування, участі в організації книжкових виставок, презентацій видань про права людини, оформлені у навчально-виховних і культурно-освітніх закладах області тематичних стендів, проведенні науково-практичних конференцій, зустрічей за “круглим столом”, що присвячені проблематиці прав людини, за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, політичних партій.
         В ході проведення аналізу наданої територіальними управліннями юстиції інформації встановлено наступне.
         Питання підготовки проведення Тижня правових знань в м. Кіровську, Сватівському районі, проведення конкретних правоосвітніх заходів були предметом обговорення на засіданні МКМР з правової освіти населення. До заходів в рамках Тижня правових знань були залучені члени місцевих МКМР з правової освіти населення Попаснянського, Біловодського та Марківського районів. Таким чином, було забезпечено комплексний підхід до організації правоосвітніх заходів з використанням можливостей тих органів та установ, представники яких входять до складу рад. Згідно з наданою територіальними управліннями юстиції інформацією, органи юстиції виступили методичними центрами для установ та організацій, що долучилися до проведення Тижня правових знань — робота здійснювалася на підставі планів, розроблених та затверджених управліннями юстиції.
         Запровадження єдиних інформаційно-методологічних підходів до проведення Тижня правових знань в навчальних закладах було здійснено під час проведення працівниками територіальних управлінь юстиції інструктивних нарад із заступниками директорів шкіл з виховної роботи, класними керівниками та соціальними педагогами. У Слов'яносербському районному управлінні юстиції в приміщенні гімназії було проведено семінар з директорами шкіл району, на якому були розглянуті питання запобігання насилля, торгівлі людьми, забезпечення реалізації прав людини. У м. Первомайську було проведено “круглий стіл” за участю директорів загальноосвітніх шкіл міста, викладачів правових дисциплін (заходом охоплено 45 осіб). 
         Переважною більшістю управлінь юстиції питання підготовки, проведення та підбиття підсумків Тижня правових знань було висвітлено у засобах масової інформації. Громадськість була проінформована про процес підготовки та результати проведення Тижня правових знань. Окрім того, деякими територіальними управліннями юстиції було здійснено виступи на радіо з циклом лекцій та бесід на актуальну тематику. Так, начальником Сватівського РУЮ здійснено виступ на місцевому радіо з питань роз'яснення виборчих прав громадян відповідно до Закону України “Про вибори Президента України”, Міловським управлінням здійснено виступ з роз'яснення населенню прав людини відповідно до положень Конституції України. Начальником Кремінського управління було здійснено виступ в районній газеті “Кремінщина” з питань роз'яснення виборчих прав громадян. Слід також відзначити досвід Слов'яносербського районного управління юстиції, а також Ровеньківського та Стахановського міських управлінь юстиції, які розмістили інформацію про проведення Тижня права на веб-сайті райдержадміністрації та власних веб-сторінках.
         Під час проведення Тижня правових знань в загальноосвітніх навчальних закладах працівниками деяких територіальних управлінь юстиції активно застосовувалась така форма роботи з учнями як рольові ігри та правові брейн-ринги. Краснодонським міськрайонним управлінням юстиції проведено брейн-ринг “Магістри права” та рольову гру “День захисту прав людини” з учнями ЗШ № 8, вікторину “Підліток та закон” з учнями ЗШ №№ 6, 14, 22. Антрацитівським управлінням юстиції було ініційовано проведення правової гри “Конвенція ООН про права людини” для учнів Картушинської ЗОШ І-ІІ ступенів, правових брейн-рингів “Твої права і обов'язки”, “Ти людина, адже маєш права” для учнів Ребриківської та Бобриківської шкіл. Рубіжанським міським управлінням юстиції було проведено ділову гру “Ми — виборці” та  правову вікторину “Кращий знавець Конвенції ООН про права дітей”. З методичною допомогою Новоайдарського районного управління юстиції в школах району та в аграрному ліцеї міста було проведено рольову гру “Моя Конвенція”. В ігровій формі Марківським управлінням серед учнів 9 класів було проведено правові брейн-ринги, юридичний футбол, рольові уроки-диспути на тему “Як я знаю законодавство по захисту прав людини”. 
         Працівниками Новоайдарського районного управління юстиції було запроваджено проведення протягом всього Тижня правових знань тестування учнів на тему “Твої права та обов'язки”, “Права дитини”.
         Під час проведення Тижня правових знань окремими територіальними управліннями юстиції здійснювалося розповсюдження пам'яток, брошур та буклетів, розроблених працівниками управлінь. Ровеньківським міським управлінням юстиції було розроблено дві пам'ятки “Дитина та її права”, “Захист прав дітей в Україні”. Новоайдарським районним управлінням юстиції було розроблено та розповсюджено буклет “Твої права”, методичні рекомендації “Загальна декларація з прав людини, її історія”.
         На досить високому рівні проведення Тижня правових знань було організоване Стахановським міським управлінням юстиції. Було організовано не тільки екскурсії учнів до Стахановського міськсуду для присутності на відкритих судових засіданнях, а й проведення імітацій звернень та спрощених судових слухань Європейського Суду з прав людини з питань порушення прав і основних свобод людини. Протягом Тижня правових знань управлінням були проведені тематичні науково-практичні конференції, засідання за круглим столом, виставки, інші просвітницькі заходи з питань забезпечення прав і свобод людини в Україні. Крім того, Стахановським міським управлінням юстиції було розроблено та розповсюджено методичний посібник для використання малозабезпеченими верствами населення “Порядок звернення до місцевого суду за захистом своїх порушених прав та законних інтересів”. Начальником управління юстиції було також проведено правові ділові ігри “Шляхами права” та турнір правознавців “Найкращі адвокати нашої школи”.
         Більшість районних управлінь юстиції провели у трудових колективах навчання, лекції, бесіди з питань реалізації та захисту прав людини. При цьому, Станично-Луганським районним управлінням юстиції було проведено бесіду з колективом районного центру зайнятості на тему: “Законодавство України на захисті прав дітей та молоді”; начальником Міловського районного управління юстиції проведено конференцію з працівниками територіального центру обслуговування пенсіонерів та самотніх непрацездатних громадян УПСЗН Міловської райдержадміністрації розглянуто основні права, свободи та обов'язки людини та громадянина; працівниками Марківського та Біловодського районних управлінь було проведено лекції та бесіди з працівниками та службовцями підприємств, установ та організацій району за правовою тематикою. Ровеньківським міським управлінням юстиції на підприємства, в установи та організації міста було направлено доручення юрисконсультам про проведення серед працівників відповідної правороз'яснювальної та правовиховної роботи, на виконання якого було проведено бесіди на ВП “Трест”Антрацитвуглебуд” ДП “Ровенькиантрацит”,  ВП “Ровенькивуглесбут”, ВП “Шахта ім. М.В. Фрунзе”, ВП “Шахта ім. В.В. Вахрушева”, ВП “Шахта № 81 “Київська”. Слов'яносербським районним управлінням юстиції було організовано та проведено в позаробочий час навчання, лекції та бесіди у трудових колективах Управління пенсійного фонду України в м Слов'яносербську, Слов'яносербському районному центрі зайнятості, УПСЗН Словяносербської райдержадміністрації. Лутугинським управлінням було проведено бесіду з трудовими колективами підприємств, установ та організацій на тему: “Загальна Декларація прав людини”.
         Нажаль, більшістю територіальних управлінь юстиції у звітній інформації не було висвітлено роботу по наданню малозабезпеченим верствам населення безоплатної допомоги з питань захисту прав людини з використанням мережі правових громадських приймалень та центрів європейського інформування. Новопсковським районним управлінням юстиції здійснено виїзд в рамках роботи виїзного консультативного пункту до Білолуцької селищної ради, на якому було прийнято 19 громадян, а також 12 громадян на прийомі правовою громадською приймальнею, яким надані консультації з питань трудового, сімейного законодавства, спадкового права, роз'яснення з питань виконання рішень судів. Лисичанським управлінням юстиції було забезпечено роботу громадської приймальні з питань розгляду звернень громадян, пов'язаних з правами людини, де було надано допомогу 7 особам. В приміщенні Сватівської районної бібліотеки було відкрито консультаційний пункт для відвідувачів для надання роз'яснень з питань виборчого законодавства.  
         Слід відзначити участь більшості територіальних управлінь юстиції в організації книжкових виставок, презентацій видань про права людини, оформленні у навчально-виховних і культурно-освітніх закладах області тематичних стендів. Так, в Кремінській районній бібліотеці та управлінні юстиції було облаштовано виставку літератури на тему: “Вибори Президента України 2010 — підвищення правової культури учасників виборчого процесу”.   Рубіжанським міським управлінням було організовано конкурс малюнків за темою: “Я маю право”, книжкові виставки в шкільних бібліотеках “Правова культура школяра” (для учнів), “Організація та проведення виборів та референдумів” (для педпрацівників). В шкільних бібліотеках міста Антрацита                                  було організовано виставки літератури на теми: “З історії становлення системи захисту прав дітей у міжнародному праві”, “Права людини”; міста Краснодону на тему “Мої права як людини і громадянина”. Крім того, в усіх учбових закладах міста були оформлені стенди, де висвітлювався хід Тижня правових знань, малюнки на актуальні теми тощо. На базі центральної бібліотеки Станично-Луганського РУЮ було організовано виставку юридичної літератури - “Бюлетень Міністерства юстиції України”, “Систематичне зібрання чинного законодавства України”; в школах міста діяли книжкові виставки “Якщо порушили твої права” та “Право для тебе”. Бібліотеками Старобільського, Новопсковського, Марківського районів спільно з бібліотеками загальноосвітніх шкіл були оформлені “правові книжкові полиці”, презентації видань з прав людини. Безпосередньо в приміщенні Старобільського районного управління юстиції було оформлено інформаційний стенд, на якому було розміщено інформацію щодо захисту основних прав та свобод людини і громадянина, торгівлі людьми, міжнародно-правові основи боротьби з расовою дискримінацією тощо. В Ровеньківському та Білокуракинському управліннях юстиції були оформлені правові куточки “Захистимо права дітей” та виставка юридичної літератури “Права людини” відповідно.
         Прикро зазначати, але не всі територіальні управління юстиції надали інформацію про проведення  науково-практичних конференцій, зустрічей за “круглим столом”, що присвячені проблематиці прав людини, за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, політичних партій. Тим не менш, варто зазначити, що в Слов'яносербському районному управлінні юстиції було проведено семінар керівників районних організацій політичних партій та громадських об'єднань з управлінням юстиції та відділом з питань внутрішньої політики райдержадміністрації з питань реалізації прав людини під час виборів Президента України. Разом з працівниками Біловодського районного управління юстиції з правороз'яснювальними лекціями під час проведення зустрічей, конференцій виступали працівники відділу освіти, служби у справах дітей, відділу сім'ї, молоді та спорту райдержадміністрації, районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, центральної районної лікарні. В приміщенні бібліотеки смт. Марківка спільно з працівниками райдержадміністрації районним управлінням юстиції було проведено засідання “круглого столу” на тему: “Загальна Декларація прав людини”. Аналогічне засідання відбулося на базі центральної районної бібліотеки смт. Новопсков за участю судді Новопсковського райсуду, представників структурних утворень політичних партій та громадських організацій. Факультативні години було проведено працівниками відділу освіти Старобільської райдержадміністрації,  служби у справах дітей, кримінальної міліції тощо. В загальноосвітніх школах Антрацитівського району було організовано та проведено зустрічі з працівниками КМСД, районними депутатами. Первомайським міським управлінням юстиції відбулося засідання “круглого столу” за участю директорів загальноосвітніх шкіл міста, представників правоохоронних органів, громадських організацій (заходом охоплено 45 осіб). 
         Виходячи з вищенаведеного, можна дійти висновку, що більшістю територіальних управлінь юстиції Тиждень правових знань було проведено на належному рівні. З усіх наданих інформацій випливає роль районних, міських та міськрайонних управлінь юстиції в організації та проведенні тижня правових знань, що свідчить про врахування спеціалістами управлінь юстиції рекомендацій Головного управління юстиції у Луганській області щодо усунення недоліків, які мали місце в інформаціях про проведення попередніх тижнів правових знань. В більшості поданих інформацій було висвітлено роль міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення в обговоренні, плануванні та організації відповідних заходів. Абсолютною більшістю управлінь юстиції до проведення тижня правових знань було залучено представників місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій. Це дозволило організаторам та безпосереднім виконавцям правоосвітніх та правовиховних заходів – управлінням юстиції і відділам (управлінням) освіти – системно вирішити поставленні перед ними завдання. Робота в рамках спільних планів сприяла всеохоплюючому інформативному впливу, а диференціація виконуваних заходів відповідно до компетенції того чи іншого співвиконавця дала змогу сконцентруватися на окремих аспектах загальної мети. Крім того, абсолютно всіми територіальними управліннями юстиції під час Тижня правових знань були використані відеоматеріали, присвячені 20-річчю Конвенції ООН про права дитини, які були надані Міністерством юстиції України. Приємно також зазначити, що співпраця управлінь юстиції в рамках проведення тижнів правових знань з засобами масової інформації – як для повідомлення громадськості про початок та перебіг правоосвітніх заходів, так і для висвітлення окремих подій і узагальнення результатів – стала нормою в переважній більшості районів та міст області.
         Проте, прикрим залишається той факт, що окремими управліннями юстиції не були повністю враховані рекомендації щодо приділення особливої уваги організації виступів з питань захисту прав людини у засобах масової інформації, проведенню у трудових колективах навчань, лекцій, бесід з питань реалізації та захисту прав людини, наданню малозабезпеченим верствам населення безоплатної допомоги з питань захисту прав людини з використанням мережі правових громадських приймалень та центрів європейського інформування, проведенні науково-практичних конференцій, зустрічей за “круглим столом”, що присвячені проблематиці прав людини, за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, політичних партій. Нажаль, більшістю управліннями було акцентовано увагу на організації лише окремих заходів при проведенні Тижня правових знань. Тільки окремим територіальним управлінням вдалося певною мірою охопити майже всі рекомендовані заходи — Стахановське міське управління юстиції, Кремінське, Новоайдарське, Антрацитівське, Старобільське, Новопсковське, Слов'яносербське районні управління юстиції.                      
         На підставі вищевикладеного, вважаю за доцільне рекомендувати начальникам міських, районних та міськрайонних управлінь юстиції наступне:
lПри поданні звітів та інформацій в обов'язковому порядку відображати роль управління юстиції у проведенні правоосвітніх заходів.
lРоботу з правової освіти учнівської молоді, викладачів основ правознавства та батьків проводити протягом всього навчального року.
lЗапровадити систематичне проведення семінарських занять для викладачів основ правознавства, а також заступників директорів з виховної роботи.
lРозглядати на засіданнях МКМР питання щодо організації проведення тижнів правових знань та їх підсумків, а також стану правоосвітньої та правовиховної роботи у навчальних закладах.
lВисвітлювати в засобах масової інформації проведення тижня правових знань.
lПостійно розробляти та розповсюджувати методичні посібники, пам'ятки, брошури та буклети, методичні рекомендації на актуальну тематику.
         Крім того, вважаю за доцільне розглянути підсумки проведення Всеукраїнського тижня правових знань на колегії Головного управління юстиції у Луганській області. Зазначене узагальнення з рекомендаціями надіслати до територіальних управлінь юстиції для розгляду та використання в роботі з метою недопущення зазначених порушень в подальшій роботі управлінь.

 


16.03.2012,15:46 | Письмо по тижню прав.зн. - март 2012
13.01.2011,13:09 | В Луганську проведено науково-практичну конференцію з питань правового виховання неповнолітніх
11.11.2010,09:30 | В Луганську пройде обласний етап Всеукраїнського правового турніру "Знавці права"
16.06.2010,11:06 | 17 червня 2010 року відбудеться засідання Координаційної ради молодих юристів при Головному управлінні юстиції у Луганській області
20.05.2010,10:15 | Анкета кандидата в члени Координаційної ради молодих юристів
20.05.2010,10:05 | Положення про Координаційну раду молодих юристів
11.05.2010,09:10 | У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я результатів проведення за участю міських, районних та міськрайонних управлінь юстиції Тижня правових знань в навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях області у березні 2010 року “Ми різні — ми рівні"
23.03.2010,10:10 | Проведено відбірковий тур Всеукраїнського конкурсу "Знавці права"
13.03.2010,11:58 | На виконання наказу Мінистерства юстиції України від 04.03.2010 № 171/7 “Про проведення Всеукраїнського правового турніру серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів, присвяченого 300-й річниці прийняття Конституції гетьмана Пилипа Орлика”
13.03.2010,11:46 | На виконання наказу Мінистерства юстиції України від 04.03.2010 № 170/7 “Про проведення Всеукраїнського студентського конкурсу творів на тему: «Конституція гетьмана Пилипа Орлика»
18.02.2010,13:56 | Учитель року - 2010 з основ правознавства
15.02.2010,12:33 | Тиждень правових знань - березень 2010 року
15.02.2010,11:56 | Тиждень правових знань - грудень 2009 року(підбиваємо підсумки)
26.09.2009,16:32 | Тиждень правових знань - жовтень 2009 року
21.04.2009,18:45 | Мережа Центрів європейської інформації

|| Наступна сторінка
Сторінки: 1 2
© 2006-2013 Луганська обласна державна адміністрація
91016, Україна, м. Сєвєродонецьк, пр-т.Центральний, 59
Тел. (+38 0645) 70-50-85 , Тел./Факс (+38 0645) 70-50-86
У разі використання матеріалів сайту посилання на www.loga.gov.ua є обов'язковим.
Технічна підтримка: Відділ інформаційно-комп'ютерного забезпечення апарату
Лист адміністратору Веб-сервера