30 - 31 серпня відбувся випуск чергового номеру журналу «Бюлетень Міністерства юстиції України» № 8-9 (вересень) ’11. Випуск приурочено до 20-річчя Незалежності України та Дня нотаріату.
 

 

30 - 31 серпня відбувся випуск чергового номеру журналу «Бюлетень Міністерства юстиції України» № 8-9 (вересень) ’11. Випуск приурочено до 20-річчя Незалежності України та Дня нотаріату.
Темою випуску – «Дух та буква сучасного українського нотаріату», розпочинається нова рубрика журналу «Нотаріат України: теорія та практика».
Рубрика створюється з метою поширення знань щодо вдосконалення та розвитку сфери нотаріату, наукових досліджень актуальних проблем нотаріату, а також узагальнення нотаріальної практики та вироблення рекомендацій для однозначного застосування норм права в нотаріальній практиці. Авторами рубрики стануть провідні майстри нотаріальної діяльності – відомі нотаріуси, доктори та кандидати юридичних наук, представники Нотаріальної палати України та Академії нотаріату України та ін. Щомісяця в журналі друкуватимуться відповіді на актуальні питання в сфері нотаріальної діяльності, підготовлені фахівцями Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України. До змісту рубрики також входитимуть нормативно-правові акти з питань нотаріату, які становитимуть настільний юридичний збірник нотаріуса.
Центральний матеріал номеру – стаття голови Державної реєстраційної служби, заслуженого юриста України Леоніда Єфіменка «Ступінь дослідженості питань нотаріату як органу (інституту) охорони цивільних прав у правовій науці».
До Дня нотаріату присвячено також статті: «Дух та буква українського нотаріату» (автори - к.ю.н., приватний нотаріус, президент Академії нотаріату України Володимир Черниш та к.ю.н., приватний нотаріус Ірина Лихолат), «Фінансовий моніторинг: порядок проведення перевірки та санкції за порушення вимог законодавства» (автор – начальник відділу Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції Олена Захандревич).
У форматі «запитання – відповідь» у номері розміщено роз’яснення щодо виконання вимог Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму».
Крім того, у рубриці «Правова наука» розглядаються актуальні питання цивільного, аграрного, міжнародного права, кримінології та філософії права. Серед авторів-науковців: доктори юридичних наук В.В. Коваленко, А.Г. Колб, Я.Є. Барц, С.І. Бугера, О.І. Виговський, А.Є. Санченко, В.І. Тимошенко, дисертанти В.І. Бенедик, Н.І. Блащук, Ю.Ю. Гресик, І.С. Демченко, О.М. Чернеженко.
У рубриці «Мін’юст консультує» про проблеми реєстрації друкованих засобів масової інформації у своїй статті розповідає директор Департаменту легалізації об’єднань громадян, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформагентств Державної реєстраційної служби, заслужений юрист України Олена Семьоркіна.
Про досвід виконання Міністерством юстиції України Конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року та практика розгляду таких справ судами України йдеться у статті заступника начальника відділу Управління міжнародного приватного права і міжнародної правової допомоги Марії Сніжко.

У рубриці «Документи» розміщено перелік наказів Міністерства юстиції України за липень 2011 року.