Наказ Головного управління юстиції у Луганській області від  22.06.2011 р. № 656-В "Питання виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" в Головному управлінні юстиції у Луганській області"

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ЛУГАНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Н  А  К  А  З

 

22.06.2011 р.                            м. Луганськ                       № 656-В

 

Питання виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" в Головному управлінні юстиції у Луганській області

 

Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації»,

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Установити, що Головне управління юстиції у Луганській області:

1.1 є розпорядником інформації, якою володіє Головне управління юстиції, зокрема інформації, яка отримана або створена в процесі здійснення Головним управлінням юстиції своїх повноважень та яка перебуває у володінні Головного управління юстиції;

1.2 не є розпорядником інформації за запитами на інформацію:

стосовно інформації інших державних органів України, органів влади інших держав, міжнародних організацій;

стосовно інформації, яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або яка потребує створення в інший спосіб.

2. Відділам, підрозділу, сектору Головного управління юстиції відповідно до компетенції забезпечувати:

опрацювання, облік та оперативне надання у визначені терміни достовірної, точної та повної інформації за запитами на публічну інформацію, що надходять від фізичних та юридичних осіб, об’єднань громадян без статусу юридичної особи;

оперативний контроль за актуальністю інформації, розміщеної на веб-сторінці Головного управління юстиції, підготовку та надання відділу контролю та матеріально-технічного забезпечення (Васильченко С.П.) відповідних матеріалів для розміщення на офіційній веб-сторінці Головного управління юстиції та їх оновлення.

3. Затвердити План заходів щодо забезпечення виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації» (додається).

4. Покласти персональну відповідальність за виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації», цього наказу, Плану заходів, а також за своєчасне надання інформації для офіційного оприлюднення та за запитами на керівників відділів, підрозділу, сектору.

5. Начальнику відділу документування та контролю Беседі І.В.  наказ довести до відома керівників відділів, підрозділу, сектору та працівників Головного управління юстиції у Луганській області.

6. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

 

Начальник Головного управління

юстиції у Луганській області                                            І.Г.Запорожець

 

 


 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Головного управління юстиції

у Луганській області

21.06.2011 № 656-В

 

План заходів

щодо забезпечення виконання

Закону України «Про доступ до публічної інформації» та

Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 547 «Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації»

 

№ з/п

Назва заходу

Виконавці

Термін виконання

І. Розроблення та впровадження наказів Головного управління юстиції, що регламентують доступ

до публічної інформації Головного управління юстиції

1.       

Розробити форми для подання запиту на отримання публічної інформації та поінформувати населення через ЗМІ.

Відділ документування та контролю

 

2.       

Розробити порядок складання, подання запитів на публічну інформацію в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) та поінформувати населення через ЗМІ.

Відділ документування та контролю

 

3.       

Розробити інструкцію з питань обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв, які містять відомості, що становлять службову інформацію, та поінформувати населення через ЗМІ.

Відділ документування та контролю

 

4.       

Підготувати за поданням відділів, сектору, підрозділу перелік відомостей Головного управління юстиції, що становлять службову інформацію, забезпечити розміщення цієї інформації на офіційній веб-сторінці Головного управління юстиції та поінформувати населення через ЗМІ.

Відділ документування та контролю

 

ІІ. Організаційні заходи

5.       

Передбачати у бюджетних запитах фінансування заходів, визначених Законом України "Про доступ до публічної інформації" та своєчасно здійснювати видатки на означені заходи.

Відділ фінансування, бухгалтерського обліку та звітності

 

6.       

Визначити у структурних підрозділах відповідальних осіб (за посадою не нижче начальника відділу) з питань забезпечення доступу до публічної інформації (П.І.Б., посада, номер телефону, адреса електронної пошти, номер кімнати) та поінформувати відділ документування та контролю Головного управління юстиції. Оперативно повідомляти про зміну відповідальної особи.

Начальники відділів, підрозділу, завідувач сектору

 

7.       

Передбачити питання забезпечення доступу до публічної інформації в положеннях про управління, відділи, сектор, підрозділ та посадових інструкціях.

Начальники відділів, підрозділу, завідувач сектору

 

8.       

Визначити приміщення для роботи запитувачів із документами, що містять публічну інформацію, їх копіями. Обладнати ці приміщення відповідною комп’ютерною та оргтехнікою і надати можливість запитувачам робити виписки з документів, фотографувати, копіювати, сканувати їх, записувати на будь-які носії інформації тощо. Поінформувати населення через ЗМІ.

Начальник Головного управління

 

9.       

Створити умови для подання письмових запитів громадянами з обмеженими фізичними можливостями та поінформувати населення через ЗМІ.

Відділ документування та контролю

 

10.   

Внести пропозиції щодо створення автоматизованої інформаційно-пошукової системи обліку документів Головного управління юстиції, що містять публічну інформацію (у всіх адміністративних будинках) відповідно до статті 18 Закону України "Про доступ до публічної інформації" (понад 12 реквізитів для кожного документа) з можливістю:

10.1 систематичної реєстрації в цій системі документів, що містять публічну інформацію (кожним структурним підрозділом власних документів);

10.2 пошуку документів за будь-яким реквізитом або переліком реквізитів;

10.3 розміщення системи обліку документів, що містять публічну інформацію, на веб-сторінці.

Начальники відділів, підрозділу, завідувач сектору

 

11.   

Забезпечити облік, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв, які містять відомості, що становлять службову інформацію.

Відповідальні особи відділів, підрозділу, сектору

 

12.   

Вживати заходів щодо унеможливлення несанкціонованого доступу інших осіб до наявної інформації про особу

Відповідальні особи відділів, підрозділу, сектору

 

13.   

Сприяти депутатам місцевих рад, громадським організаціям, громадським радам, громадянам у здійсненні громадського контролю за забезпеченням доступу до публічної інформації.

Всі працівники управління

 

14.   

Запровадити моніторинг виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Відділ документування та контролю

 

15.   

Запровадити моніторинг судових рішень, прийнятих у зв’язку з порушенням права на одержання публічної інформації.

Сектор представництва інтересів держави та органів юстиції в судах України

 

16.   

16.1. Визначити розмір фактичних витрат на копіювання та друк у межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України.

16.2. Організувати процес отримання плати за надання такої інформації.

Відділ фінансування, бухгалтерського обліку та звітності

 

ІІІ. Забезпечення доступу до публічної інформації Головного управління юстиції

17.   

Забезпечити за поданням структурних підрозділів своєчасне оприлюднення та  оперативний контроль за актуальністю інформації, розміщеної на офіційній веб-сторінці Головного управління юстиції, підготовку та надання відділу контролю та матеріально-технічного забезпечення відповідних матеріалів для розміщення на офіційній веб-сторінці Головного управління юстиції та їх оновлення із зазначенням дати оприлюднення, поінформувати населення через ЗМІ.

Відділ контролю та матеріально-технічного забезпечення

 

18.   

Забезпечити оприлюднення на веб-сторінці Головного управління юстиції, на інформаційних стендах в адміністративних будівлях Головного управління юстиції, в інший прийнятний для громадян спосіб інформації, зазначеної у статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації", форм для подання запитів на отримання публічної інформації та поінформувати населення через ЗМІ

Відділ контролю та матеріально-технічного забезпечення та

Відділ документування та контролю

 

19.   

Створити на офіційній веб-сторінці Головного управління юстиції рубрики:

19.1. "Доступ до публічної інформації", у якій розмістити:

19.1.1 нормативно-правові акти, що регламентують доступ до публічної інформації;

19.1.2 форми запитів на отримання публічної інформації, у т. ч. форми запитів із можливістю їх заповнення на веб-сторінці;

19.1.3 порядок складання, подання запитів на публічну інформацію в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою);

19.1.4 перелік видів публічної інформації Головного управління юстиції;

19.1.5 систему обліку документів Головного управління юстиції, що містять публічну інформацію;

19.1.6 перелік відомостей Головного управління юстиції, що становлять службову інформацію;

19.1.7 звіти щодо задоволення запитів на інформацію тощо.

19.2. "Накази Головного управління юстиції", у якій невідкладно, але не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів із дня підписання, розміщувати всі накази Головного управління юстиції, крім внутрішньоорганізаційних.

Відділ контролю та матеріально-технічного забезпечення та

Відділ документування та контролю

 

20.   

20.1. Забезпечити відповідно до повноважень:

20.1.1 систематичне ведення обліку документів, що містять публічну інформацію, та їх зберігання в структурних підрозділах;

20.1.2 оперативну реєстрацію цих документів в автоматизованій інформаційно-пошуковій системі обліку документів, що містять публічну інформацію (після її створення та впровадження);

20.1.3 надання доступу до системи обліку на офіційній веб-сторінці Головного управління юстиції.

20.2. Поінформувати населення через ЗМІ.

Відповідальні особи відділів, підрозділу, сектору

 

21.   

Забезпечити:

21.1 приймання, реєстрацію та облік запитів на публічну інформацію фізичних осіб, юридичних осіб, об’єднань громадян без статусу юридичної особи в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою),  у т. ч. у спеціальних місцях, визначених для роботи запитувачів із документами, що містять публічну інформацію;

21.2 надання консультацій щодо оформлення запитів на публічну інформацію;

21.3 реєстрацію та систематизацію запитів на публічну інформацію в автоматизованій системі документообігу;

21.4 встановлення термінів задоволення запитів на публічну інформацію;

21.5 передачу запитів на публічну інформацію структурним підрозділам;

21.6 методичне керівництво організацією роботи з надання публічної інформації структурними підрозділами за запитами фізичних та юридичних осіб, об’єднань громадян без статусу юридичної особи;

21.7 аналіз та контроль щодо задоволення запитів на публічну інформацію структурними підрозділами;

2.8 формування узагальнюючих звітів щодо задоволення запитів на публічну інформацію структурними підрозділами та передачу цих звітів для офіційного оприлюднення.

2.9. Поінформувати населення через ЗМІ.

Відділ документування та контролю

 

22.   

Забезпечити за запитами на публічну інформацію фізичних та юридичних осіб, об’єднань громадян без статусу юридичної особи в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою):

22.1 опрацювання, облік та оперативне надання у визначені терміни та у зазначеній запитувачем формі (поштою, факсом, електронною поштою) достовірної, точної та повної інформації за запитами на публічну інформацію (для запитів ЗМІ – обов’язкове погодження відповідей із заступниками начальника Головного управління юстиції) або обґрунтованої відмови чи відстрочки;

22.2 перевірку у разі потреби правильності та об’єктивності наданої інформації;

22.3 невідкладну (у день надання інформації) підготовку звітів за встановленою формою щодо задоволення запитів на публічну інформацію (або обґрунтованої відмови чи відстрочки) та передачу їх відділу документування та контролю Головного управління юстиції для зняття запитів із контролю або зміни термінів надання інформації.

Всі працівники управління

 

Начальники відділів, підрозділу, завідувач сектору

 

Відділ документування та контролю